Τις βαλίτσες του για την παγωμένη Μόσχα ετοιμάζει πυρετωδώς, όπως μαθαίνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία). Εάν θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν το γνωρίζω, αν και οι πληροφορίες μου λένε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, πιθανότατα και με τον ρώσο πρωθυπουργό. Σας υπενθυμίζω ότι στην κρίση των σχέσεων Μόσχας – Αθηνών τότε με τις απελάσεις διπλωματών ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση, συνδέοντας τότε το σκεπτικό του με το Σκοπιανό. Να σημειώσω επίσης την αρνητική θέση που έχει η ρωσική κυβέρνηση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διάδοχος της Μέρκελ

Προτού όμως πάει στη Μόσχα ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Μόναχο, στη διάσκεψη για την ασφάλεια (θα είναι εκεί και ο Πρωθυπουργός που θα συναντηθεί με τον κ. Ζάεφ). Η είδηση όμως για τον κ. Μητσοτάκη είναι αλλού. Εχει κλείσει ραντεβού με την Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Τώρα θα πείτε ποια είναι αυτή με το τόσο δύσκολο όνομα. Είναι η διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δεξιά παρένθεση

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως δεσμεύτηκε, η ΝΔ τι θα κάνει ώστε να αποφύγει τις εκλογές; Το ερώτημα αυτό προκύπτει από την υπενθύμιση που έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Παυλόπουλο να έχει μια δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Από τότε όμως πέρασε αρκετός καιρός και πολλά άλλαξαν. Οπως άλλαξε η μεγάλη kolotoumpa της κυβέρνησης στο άρθρο 32 του υπό αναθεώρηση Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να δουλέψει πάνω στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του κ. Τσίπρα περί επανεκλογής Παυλόπουλου, μια δήλωση που ακόμη και ο κ. Τσίπρας είχε ξεχάσει.

■■■

Η ΝΔ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Μένει στη δήλωση-πρόβλεψη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και αυτός στη ΔΕΘ) ότι θα υπάρξει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να μην απαιτηθούν εκλογές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν τούτου ουδέν. Ούτε αποκαλύπτει εάν θα ψηφίσει Παυλόπουλο ή κάποιον άλλον. Απλώς στελέχη της ΝΔ λένε και τούτα: Πρώτον, καλούν την κυβέρνηση να αφήσει έξω από την αναθεώρηση του Συντάγματος τα πολιτικά παιχνίδια που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητούν την αποδέσμευση της εκλογής ΠτΔ με τη διάλυση της Βουλής. Δεύτερον, υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τότε όμως πέρασε καιρός, πολλά άλλαξαν…

ΣΥΡΙΖΑ-16

Ιδού πώς αντέδρασε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων (μια πρόταση για την οποία επιμένει η ΝΔ): «Εάν θέλαμε να δώσουμε όνομα και αριθμό στη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και τον αναχρονισμό, αυτό είναι: ΣΥΡΙΖΑ – 16. Οταν ο κόσμος γύρω μας κινείται με μεγάλες ταχύτητες προς το ψηφιακό μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει σε ένα ξεπερασμένο παρελθόν. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρέα με τη Χρυσή Αυγή, δείχνει το αναχρονιστικό και εν τέλει βαθύτατα αντιλαϊκό του πρόσωπο». Και συνεχίζει…

■■■

«Ενώ οι πλούσιοι αυτού του τόπου έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τον εκσυγχρονισμό και την άμιλλα μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων και, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να δημιουργηθούν μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων να μην ξενιτεύονται, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τη χώρα». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο Πετσίτης και οι κοσμοκαλόγεροι

Μπορεί κάποιοι να βιάστηκαν να κάνουν την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη… λαϊκό ανάγνωσμα, μεταθέτοντας την προσοχή από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του στη σχέση του με λαϊκή αοιδό, αλλά μαθαίνω πως η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση δεν ενδιαφέρεται για την «κοσμική κίνηση».

Αντιλαμβάνονται πως η προσοχή των εισαγγελικών Αρχών έχει πέσει στις σχέσεις του «Μανόλο του Παππά» (όπως είναι ευρύτερα γνωστός) με τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος μέσω της λιπασματοβιομηχανίας ELFE έχει φεσώσει τη ΔΕΠΑ με 130 εκατ. ευρώ.

■■■

Καταλαβαίνω ότι πέρα από τα 200.000 ευρώ που έδωσε ως αμοιβή η ELFE στον Μανώλη Πετσίτη, υπάρχουν και άλλα ευρήματα για τις σχέσεις του με τον Λαυρέντη. Μια πηγή μου, με γνώση της υπόθεσης, με ενθάρρυνε μάλιστα να κάνω τον σταυρό μου. Οταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε πως δεν με παρακινεί να κάνω επίκληση στα θεία, αλλά πως πτυχή της υπόθεσης έχει να κάνει με τα… ράσα. Δεν ξέρω εάν η πηγή μου θα δικαιωθεί, πάντως εγώ τον Μανώλη Πετσίτη δεν θα τον χαρακτήριζα κοσμοκαλόγερο.