Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι προϋποθέσεις 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νέο πλαίσιο θα υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ).

Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Ειδικότερα, 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.

Σε ότι αφορά στο κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, ενώ επίσης θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της δόσης του δανείου από την πλευρά του κράτους για ευάλωτους δανειολήπτες.

Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νέα κριτήρια και αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.

Σε ισχύ από 1η Μαρτίου

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να αποτυπωθούν τις προσεχείς μέρες σε σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Τις τράπεζες εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.