Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι από σήμερα 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου. Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

Για νέα εποχή σταθερότητα στην περιοχή και συνεργασίας με τη γείτονα χώρα κάνει λόγο, εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων, ενώ για την αρχή μίας μακράς φιλίας κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία» σχολίασε μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

George Katrougalos@gkatr

Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Nikola Dimitrov

@Dimitrov_Nikola

We have just exchanged the final note verbale: Prespa Agreement enters into force! May today be the beginning of a long friendship between Greece and North Macedonia. We can’t change our past, but we can and we will shape our future of friendship, partnership and cooperation.

55 people are talking about this

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας επιβεβαίωσε τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, ευχόμενος η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει την αρχή μίας μακράς φιλίας.

«Μόλις ανταλλάξαμε την τελική ρηματική διακοίνωση: Η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ! Ας σηματοδοτήσει η σημερινή ημέρα την αρχή μίας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδα και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν αλλά μπορούμε και θα δώσουμε μορφή στο μέλλον της φιλίας και συνεργασίας μας» ανέφερε σε ανάρτησή του.

«Φιέστα» για το ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, κατά την τελετή έπαρσης της σημασίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης στα Σκόπια, παρουσία αξιωματούχων, πρέσβεων αλλά και στελεχών του επιτελείου της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλεσε τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία» τρεις φορές.

Στην ομιλία του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού στόχου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη που, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενιών και πρόσθεσε πως η Βόρεια Μακεδονία, η οποία μέχρι πρότινος βαρυγκωμούσε στον παράδρομο, πλέον βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η προσχώρηση της πΓΔΜ στην Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη, επηρεάζοντας βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.

Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».

Επόμενα βήματα

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Η χρήση του νέου ονόματος του κράτους θα πρέπει να εναρμονιστεί με το νόμο σχετικά με τη χρήση των γλωσσών που σημαίνει ότι οι πινακίδες θα γραφτούν και στην αλβανική γλώσσα, διότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι οι Αλβανοί είναι το 20% του πληθυσμού.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επίσης εντολές για την αλλαγή των εγγράφων, ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες θα σταλούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος.