Στην εξιχνίαση της δολοφονίας επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2018, στο σπίτι του στην Κηφισιά έφτασε μετά από πολύμηνες έρευνες, η Ελληνική Αστυνομία.

Η σπείρα αποτελείται από αλλοδαπούς, ένας εκ των οποίων συνελήφθη έπειτα από συνεργασία με την Ιντερπόλ στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία είναι θέμα χρόνου η σύλληψη και των υπολοίπων δραστών. Είναι χαρακτηριστικό πως η επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής έφερε την επωνυμία sus scrofa- όπως είναι η ονομασία αγριογούρουνου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη της σπείρας αρκετές ημέρες πριν την δολοφονία του επιχειρηματία ενώ κινούνταν με κλεμμένο όχημα σε επαρχιακό δρόμο «συνάντησαν» στο δρόμο τους ένα αγριογούρουνο το οποίο πυροβόλησαν με πιστόλι. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από αστυνομικούς όπως και δυο κάλυκες αλλά και αίμα το οποίο αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν από τραύμα ανθρώπου ωστόσο στη συνέχεια οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν πως προέρχεται από αγριογούρουνο.

Μετά τη δολοφονία του επιχειρηματία οι κάλυκες «ταυτοποιήθηκαν» και διαπιστώθηκε πως προέρχονταν από το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσουν το αγριογούρουνο. Τότε ξεκίνησε και έρευνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρεθεί η άκρη του νήματος αναζητώντας κυνηγούς αγριογούρουνων, ενώ στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος «την χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η οποία κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες, κατά κύριο λόγο σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδίως στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα. Μέλη αυτής της οργάνωσης είχαν διαπράξει τη ληστεία και ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, εντός της οικίας του στην Κηφισιά τον Απρίλιο του έτους 2018».

Και πρόσθεσε πως πρόκειται για δέκα υπηκόους Αλβανίας και μία υπήκοο Ρουμανίας, ενώ στην εγκληματική οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο.

Ακόμη σημείωσε πως για για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 7-2-2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οκτώ από τα μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον, η συνεργασία μας με τις βελγικές αστυνομικές Αρχές, απέφερε τη σύλληψη, στις 6-2-2019, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός μέλους της εγκληματικής οργάνωσης.» Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για υπήκοο Αλβανίας και αναμένεται η έκδοση του στην Ελλάδα. Τα άλλα δύο ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις Αρχές ευρωπαϊκών χωρών.

«Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι στη διάπραξη της ληστείας και ανθρωποκτονίας του ημεδαπού επιχειρηματία συμμετείχε ο συλληφθείς στο Βέλγιο, τα άλλα δύο ταυτοποιημένα άτομα, που βρίσκονται εκτός Ελλάδας καθώς και το μη ταυτοποιημένο μέλος της οργάνωσης» είπε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής.

O εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε πως η εγκληματική οργάνωση διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίες σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία, Ηλεία.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

Τόσο στις ληστείες, όσο και στις διαρρήξεις, ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα και Ι.Χ. αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής, από και προς τα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων.

Ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε πως «σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση ανθρωποκτονίας 52χρονου επιχειρηματία… Σημειώνεται ότι μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ανθρωποκτονίας, οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, τα λοιπά δε μέλη της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία δράσης τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής».

Μάλιστα, επέλεγαν περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των οικιών ή καταστημάτων.

Μετά τον εντοπισμό της οικίας-«στόχου» τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι φυσικοί αυτουργοί έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή ενοίκων στις οικίες, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα, τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως 34χρονη συλληφθείσα, αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια, αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή και τις οικίες των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πολλά κινητά τηλέφωνα, πολλά κοσμήματα (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αλυσίδες κ.α.), ηλεκτρονικές συσκευές, όπως φωτογραφικές μηχανές, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α., συσκευή taser, δύο πτυσσόμενα μαχαίρια, φορητός ασύρματος με βάση φόρτισης και Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκε σακίδιο με διαρρηκτικά εργαλεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος επιχειρηματίας δέχθηκε πυροβολισμούς στην πλάτη τη Μεγάλη Δευτέρα κατά τη συμπλοκή του με τους ληστές, που πρώτα τον χτύπησαν στο κεφάλι με σιδερένιο αντικείμενο.

Οι κουκουλοφόροι δράστες, αφού παραβίασαν μία από τις πόρτες τους σπιτιού εισέβαλαν στο εσωτερικό του και ανέβηκαν στον 1ο όροφο του σπιτιού, όπου βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού. Όταν ο 52χρονος τους αντιλήφθηκε, σηκώθηκε και πάλεψε μαζί τους. Ο ένας εκ των δύο δραστών τον χτύπησε στο κεφάλι με σίδερο, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συμπλοκής και ο δράστης πυροβόλησε δύο φορές στην πλάτη.

«Ήμουν στο κρεβάτι με τον σύζυγό μου. Ακούσαμε φασαρία και εκείνος σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει . Δύο άνδρες με κουκούλες μπήκαν στη κρεβατοκάμαρα . Ο ένας τον χτύπησε στο κεφάλι με κάτι σιδερένιο. Ο άνδρας μου κάποια στιγμή επιτέθηκε στον έναν από τους δύο», είχε δηλώσει η σύζυγος του επιχειρηματία που είχε σταθεί στο πλευρό του όλες αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο, μαζί με την οικογένειά του.