Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα προχώρησαν αστυνομικοί.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης τονίστηκε πως η πολυμελής σπείρα ασχολούνταν συστηματικά με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του νομού Θεσπρωτίας και στην περαιτέρω διακίνηση αυτής στην Αττική, και τη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (Βόλο, Άμφισσα, Ναύπλιο, Φθιώτιδα, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο και Μυτιλήνη).

Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται πως από το Σεπτέμβριο του 2018, διακίνησαν τουλάχιστον 500 κιλά κάνναβη, έξι κιλά κοκαΐνη και ένα κιλό ηρωίνη, ενώ τα παράνομα κέρδη του υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο πλαίσιο ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, την 11 και 12-2-2019, η όποια εξελίχθηκε σε Αττική, Θεσπρωτία, Κρήτη, Μαγνησία και Ναύπλιο, συνελήφθησαν 21 άτομα, κυρίως υπήκοοι Αλβανίας και Ελλάδας, εκ των οποίων 13 μέλη της οργάνωσης, εφτά αυτόνομοι διακινητές ναρκωτικών, ένας κατηγορούμενος για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και μία γυναίκα, ως συνεργός στη μεταφορά των ναρκωτικών

Την Δευτέρα 11/02/2019 και την Τρίτη 12/02/2019 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες πραγματοποίησαν ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Ναύπλιο Αργολίδας, προκειμένου να επιτευχθούν, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης «(α) η αποδόμηση και διακοπή της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η σύλληψη του συνόλου των ενταγμένων μελών, (β) ο εντοπισμός και κατάσχεση της ποσότητας κάνναβης που επρόκειτο να μεταφερθεί από τη Θεσπρωτία στην «καβάτζα» της Νέας Περάμου Αττικής, (γ) ο εντοπισμός των λοιπών χώρων απόκρυψης («καβάτζες») της ηρωίνης (στον Άγιο Ελευθέριο Αττικής) και της κοκαΐνης (στο Αιγάλεω Αττικής), (δ) η διενέργεια ερευνών στους χώρους που ελέγχονται από τους κατηγορουμένους και (ε) την κατάσχεση των πειστηρίων που σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση.»

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος «η όλη δραστηριότητα αφορούσε δομημένη ομάδα και με διαρκή δράση, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση επαρκών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης) στην περιοχή της Αττικής και σε λοιπές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις από τους συλληφθέντες, είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο, συγκροτώντας τον ηγετικό πυρήνα αυτού και δραστηριοποιούνταν, κατά περίπτωση, στη διακίνηση (αγορά, μεταφορά κ.λπ.) μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, τις οποίες αποθήκευαν σε ελεγχόμενους χώρους απόκρυψης («καβάτζες») και στη συνέχεια τις πωλούσαν σε διακινητές, εντός και εκτός εγκληματικής οργάνωσης, που βρίσκονταν τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής (Φθιώτιδα, Φωκίδα και Μαγνησία) και νησιωτικής Ελλάδας (Σαντορίνη, Λέσβος, Σκιάθος και Κρήτη).»

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τόνισαν πως βασικότερη πηγή προμήθειας της κάνναβης, προέρχονταν από υποομάδα που τα μέλη της είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο. Συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των δύο υποομάδων, ήταν τρεις αλλοδαποί οι οποίοι πέτυχαν, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, τη διακίνηση τουλάχιστον δεκαέξι κιλών κάνναβης. Εκτός από την προαναφερόμενη σταθερή πηγή κάνναβης, η ηγετική ομάδα εκμεταλλευόμενη τις διασυνδέσεις της με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών, προμηθεύονταν ναρκωτικά και από άλλους προμηθευτές, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση πέτυχαν την αγορά ποσότητας κάνναβης τουλάχιστον 133 κιλών. Η εν λόγω ποσότητα κατασχέθηκε, σε χρόνο προγενέστερο της αστυνομικής επιχείρησης, εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά (περίπου 28 κιλά) και εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (περίπου 105 κιλά).

Η μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν από άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από δύο ημεδαπούς, οι οποίοι παραλάμβαναν την κάνναβη από τον εκάστοτε προμηθευτή και τη μετέφεραν σε χώρο απόκρυψης («καβάτζα») που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας Αττικής. Εντός της «καβάτζας» λάμβανε χώρα ο διαχωρισμός και η συσκευασία της εκάστοτε ποσότητας κάνναβης, προκειμένου να διακινηθεί περαιτέρω.

Η διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν με υποψήφιους αγοραστές / διακινητές εντός και εκτός Αττικής. Όσον αφορά την τιμή της κάνναβης, αυτή κυμαινόταν από 600 έως 900 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, την ημερομηνία συγκομιδής και τις εν γένει περιστάσεις της διακίνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποιούνταν η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του Νομού Θεσπρωτίας, με τη χρήση μουλαριών.

Ακολουθούσε η προσωρινή αποθήκευση της κάνναβης σε προκαθορισμένη τοποθεσία της Θεσπρωτίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και στη συνέχεια η μεταφορά της στην Αττική, με τη χρήση Ι.Χ. επιβατηγού αυτοκινήτου μετά συρόμενου τρέιλερ.
Στη συνέχεια αποθηκεύονταν στην «καβάτζα» και διακινούνταν μέσω διακινητών, εντός και εκτός της οργάνωσης.

Με ανάλογο τρόπο, γίνονταν η διακίνηση της κοκαΐνης και ηρωίνης, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές υποομάδες και χώρους αποθήκευσης για τη διακίνησή τους, τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η τιμή της κοκαΐνης (χονδρική) κυμαινόταν από 35 έως 55 ευρώ ανά γραμμάριο, ανάλογα με τον προορισμό, την ποσότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των αγοραστών και των μελών του κεντρικού πυρήνα. Η ποσότητα της ηρωίνης χωρίζονταν σε ισόποσες δόσεις των 0,3 γραμμαρίων, οι οποίες πωλούνταν σε έτερα άτομα/«χρήστες» στην περιοχή πέριξ της Πλατείας Ομονοίας και δη στις οδούς Μενάδρου, Ζήνωνος, Αγίου Κωνσταντίνου, Βηλαρά και Νικηφόρου, αντί του χρηματικού ποσού των 4 ευρώ ανά «δόση».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε είκοσι συνολικά οικίες, «καβάτζες» και οχήματα κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων ποσότητα κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 142 κιλών και 553,30 γραμμαρίων, ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους 3 κιλών και 312 γραμμαρίων, ποσότητα ηρωίνης συνολικού μεικτού βάρους 84,7 γραμμαρίων, 314 χάρτινα αποκόμματα προφανώς εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD, 98 ναρκωτικά δισκία, 16.756,6 ευρώ, πιστόλι με γεμιστήρα και 9 φυσίγγια, αυτοκίνητο, 2 μηχανάκια και
τρέιλερ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.