Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης: Stop σε κατάσχεση εφάπαξ λόγω κόκκινου στεγαστικού

Παράλληλα απαγορεύθηκε η παρακράτηση οιουδήποτε ποσού από τη σύνταξη

Απόφαση που θα συζητηθεί, έλαβε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, βάζοντας φρένο σε κατασχέσεις εφάπαξ που έχουν ξεκινήσει σε βάρος συνταξιούχων με κόκκινα δάνεια. Βάσει της απόφασης, διατάχθηκε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -το οποίο είχε πουλήσει σε funds του Λονδίνου στεγαστικό δάνειο-, να  αποδεσμεύσει μέρος του εφάπαξ το οποίο είχε κατασχέσει λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου, ενώ παράλληλα απαγορεύθηκε η παρακράτηση οιουδήποτε ποσού απο τη σύνταξη εφοριακού που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Η εφοριακός είχε ήδη υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη» και μετά τη συνταξιοδότησή της (σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης της), τα ¾ του εφάπαξ θα διατίθεντο για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Η ίδια προσέφυγε στα δικαστήρια και το Μάιο του 2018 με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης διατάχθηκε η αναστολή «κάθε πράξης εκτέλεσης επί της περιουσίας της», όπως διατάχθηκε και η «μη μεταβολή της περιουσίας της».

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με ειρηνοδίκη τον Αργυρή Μπιχάκη, κατέληξε στην απόφαση περί αποδέσμευσης του μέρους του εφάπαξ της πρώην πλέον εφοριακού , καθώς εκτίμησε ότι η αίτηση της θα ευδοκιμήσει  «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσης της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκώμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάσης για την ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».

«Δέον να απαγορευτεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η παρακράτηση από τη σύνταξή της δημοσίας υπαλλήλου οποιουδήποτε ποσού για την εξυπηρέτηση του δανείου που τις έχει χορηγηθεί, όπως και η δέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος, το οποίο πρέπει να διατεθεί κατά την οριστική ρύθμιση από το δικαστήριο για την ικανοποίηση του πιστωτής της, απαγορευμένης της διαχείρισης και διάθεσης από την ίδια την υπάλληλο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk