«Έφταιγε ο καιρός» λένε οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ στο Ελληνικό

Τόσο ο ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών του λούνα παρκ, όσο και ο διαχειριστής του, απέδωσαν το τραγικό συμβάν στο γεγονός ότι ξαφνικά εκδηλώθηκε δυνατός αέρας

Στην απότομη αλλαγή του καιρού και τον ξαφνικό ανεμοστρόβιλο, απέδωσαν τον θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της 11χρονης αδελφής του στο υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό, τον Απρίλιο του 2014, δυο εκ των βασικών κατηγορουμένων κατά τις σημερινές απολογίες τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Τόσο ο ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών του λούνα παρκ, όσο και ο διαχειριστής του, απέδωσαν το τραγικό συμβάν στο γεγονός ότι ξαφνικά εκδηλώθηκε δυνατός αέρας, με αποτέλεσμα ο φουσκωτός κύλινδρος μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δύο αδέλφια, να σηκωθεί στον αέρα και στη συνέχεια να προσγειωθεί στο έδαφος χτυπώντας στα άλλα παιχνίδια που βρίσκονταν στο χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν ο 13χρονος να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να χάσει τη μάχη για τη ζωή, και η αδερφή του βαριά θλάση στον πνεύμονα, Μάλιστα, η 11χρονη έως ότου αναρρώσει, χρειάστηκε να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παίδων».

Συγκεκριμένα, ο ιταλός συντηρητής ανέφερε πως το αντικείμενό του ήταν να εγκαθιστά και να αποκαθιστά βλάβες στους μηχανισμούς των παιχνιδιών. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε δώσει οδηγίες στους δυο πακιστανούς υπαλλήλους του λούνα παρκ, που επίσης είναι κατηγορούμενοι στη δίκη, να ξεφουσκώνουν το παιχνίδι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι απρόοπτο.

Τη στιγμή του τραγικού συμβάντος, άλλωστε, ο ίδιος απουσίαζε από το λούνα – παρκ, αλλά ειδοποιήθηκε αμέσως από τους άλλους υπαλλήλους να επιστρέψει.

Πρόεδρος: Ποιος έδινε την εντολή να κλείσει το λούνα παρκ λόγω καιρικών συνθηκών; Τι οδηγίες είχατε δώσει στους υπαλλήλους σε περίπτωση αέρα ή καταιγίδας;

Κατηγορούμενος: Τους είχα πει να μη λειτουργούν αυτά τα παιχνίδια. Εκείνη την ημέρα ο καιρός άλλαξε ξαφνικά. (…) Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε τίποτα…Πως εγώ θα μπορούσα να προβλέψω την αλλαγή; Είναι όπως ο σεισμός…

Εισαγγελέας: Αναζητήσατε δελτίο καιρού;

Κατηγορούμενος: Δεν προβλέπεται πουθενά στον κόσμο η αναζήτηση δελτίου καιρού.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται όμως να εγκαταστήσετε ένα παιχνίδι με ασφάλεια…

Κατηγορούμενος: Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο…

Κατηγορούμενος: Καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ. Έχω και γω δυο παιδιά και ξέρω …. Και τα παιδιά μου είχαν μπει στο ίδιο παιχνίδι.

Από τη πλευρά του, ο διαχειριστής του λούνα παρκ ανέφερε πως η επιχείρηση του, τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης, ενώ σε ό, τι αφορά το ζήτημα της περίφραξης οι αρμόδιοι (μηχανολόγοι και μηχανικοί ) του είχαν είχαν πει πως αν την τοποθετήσει, θα είναι απλά για να του πάρουν χρήματα. «Την ανύψωση της μπάλας δε τη γλύτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός» είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος θέλοντας και εκείνος να καταδείξει πως το τραγικό συμβάν, ήταν απόρροια της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών. «Συλλυπητήρια στην οικογένεια, είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι» είπε ακόμη ο κατηγορούμενος.

Σχετικά με το γεγονός ότι το λούνα – παρκ δε διέθετε άδεια, ο κατηγορούμενος ανέφερε στην απολογία του: «Για την άδεια κάναμε όλες τις ενέργειες. Μίλησα πολλές φορές με τον δήμαρχο και επέμεινα να μας δώσει άδεια. Μου έλεγε: «τι αγχώνεσαι; θα σου τη δώσω την άδεια».

Ο κατηγορούμενος τόνισε ακόμη πως πολλές φορές είχε φωνάξει την εταιρεία πιστοποίησης των παιχνιδιών που βρίσκονταν στο λούνα παρκ.

Πρόεδρος: Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, γιατί δεν την είχατε φωνάξει;

Κατηγορούμενος: Την είχαμε πάρει να κάνει πιστοποίηση μια με δυο ημέρες πριν το συμβάν…Δεν πρόλαβε να έρθει.

Μιλώντας για τον συγκατηγορούμενό του τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Ήλεγχε τα πάντα, είναι πολύ τυπικός στη δουλειά του. Εν τη απουσία του το λούνα – παρκ δε λειτουργούσε. Κανένας άλλος δεν ήξερε να διαχειριστεί τα μηχανήματα. Εγώ μπορεί να φύσαγε και να άνοιγα, αυτός ποτέ.

Εισαγγελέας: Η όλη σας συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων. Γιατί δεν βάλατε περίφραξη; Θα σας εμπόδιζε ο Δήμος να κάνετε κάτι για την ασφάλεια του λούνα – παρκ;

Κατηγορούμενος: Θα μας έκοβε πρόστιμο.

Απολογούμενοι στο δικαστήριο, «συγγνώμη» ζήτησαν και οι δυο Πακιστανοί υπάλληλοι του λούνα – παρκ, εκφράζοντας τη λύπη τους.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk