Μπορεί η τιμή της απλής αμόλυβδης να κινείται κάτω από το «φράγμα» του 1,50 ευρώ, πλην όμως η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια, έχοντας την τέταρτη πιο «τσιμπημένη» βενζίνη στην Ευρώπη, γεγονός που αποδίδεται στη δυσβάστακτη φορολογία.

Την ίδια ώρα, σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας πληθαίνουν οι καταναλωτές που φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους φθηνότερα από βενζινάδικα σε κωμοπόλεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, οι οποίες απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

«Ακόμη και στα επίπεδα που βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα η τιμή της βενζίνης είναι ακριβή για… την τσέπη του Έλληνα, αφού η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί περαιτέρω, συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, ζητώντας να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Υπενθυμίζεται πως η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης, αφορά σε φόρους και τέλη, λιγότερο συμβάλλει στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας.

Μιλούν τα νούμερα

Όσον αφορά στο… ράλι ακρίβειας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (4.2.2019, από το www.globalpetrolprices.com) η χώρα μας βλέπει… την πλάτη μόνο της Νορβηγίας, όπου η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ το λίτρο, καθώς επίσης των Ολλανδία και Ισλανδία, που ακολουθούν με 1,57 ευρώ και 1,55 ευρώ, αντίστοιχα. Στη δε Βουλγαρία, η τιμή είναι μόλις 0,99 ευρώ το λίτρο και στα Σκόπια 1,01 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως η τιμή brent έκλεισε, την 7η.2.2019, στα 61,63 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης την ίδια ημέρα, διαμορφώθηκε σε 1,49 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης σε 1,028 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταγράφηκε σύγκλιση στην τιμή των καυσίμων. Στη μεν Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,455 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,012 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Θεσσαλονίκη ήταν 1,456 και 1,016 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά τα λεγόμενα του κ. Ασμάτογλου, υπήρξε κινητικότητα από τους καταναλωτές την περίοδο των εορτών (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά), πλέον όμως οι παραγγελίες είναι ελάχιστες. Ο ίδιος εκτιμάει πως στο τέλος της σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη τις κακές καιρικές συνθήκες, θα σημειωθεί μείωση στα ποσοστά των πωλήσεων της τάξεως του 30% (σε σχέση με πέρυσι).

«Με τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν εφέτος, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αύξηση στις πωλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι το πετρέλαιο αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν, οι φορείς της αγοράς παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις (π.χ. κρίση στη Βενεζουέλα) για να δουν αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διαμόρφωση της τιμής του, οι οποίες θα φτάσουν αργότερα έως και την Ελλάδα.