Αισόδοξα οικονομικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος  για την Ήπειρο δείχνουν ότι ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει τη βαριά βιομηχανία της περιοχής καθώς όπως φαίνει δεν υπάρχουν μόνος προοπτικές αλλά και δυνατότητες.

 Η Ήπειρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, που αφορούν στο πρώτο εννιάμηνο του 2018, είναι μία από τις Περιφέρειες στην οποία όχι μόνο καταγράφεται αύξηση των αφίξεων αλλά και σημαντική αύξηση στα χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες ανά διανυκτέρευση. Η αύξηση που φτάνει στο 12% είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας.  Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς την ίδια ώρα,  σε πέντε άλλες  περιφέρειες της χώρας,  καταγράφεται μείωση των δαπανών ενώ μία βρέθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ήπειρο, οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν 66,8 ευρώ ανά διανυκτέρευση, όταν στην πλέον τουριστική περιοχή της χώρας, στο Νότιο Αιγαίο, οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν 86 ευρώ!

Κι ενώ οι δαπάνες για τις διανυκτερεύσεις κατατάσσουν την Ήπειρο στις περιφέρειες με θετικό ισοζύγιο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα συνολικά έσοδα στον τουριστικό κλάδο. Κι αυτό γιατί οι εισπράξεις συρρικνώθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με το 2017.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το ίδιο διάστημα ανέρχονται στα 196,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο διάστημα οι επισκέψεις ανήλθαν στις 708 χιλιάδες και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της περιοχής στα 2,9 εκατομμύρια.

Είναι ολοφάνερο ότι ο βασικός όγκος των εισπράξεων αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ φαίνεται πως χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να πάρουν μερίδιο από την τουριστική πίτα άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας.