Μικρά κοντέινερ 30 τετραγωνικών όπου στοιβάζονται μέχρι και 7 άτομα, η λειτουργία ενός και μόνο κοινού πλυντγρίου για τα συνολικά 1.000 άτομα που φιλοξενούνται στη δομή καθώς δεν επισκευάζονται εδώ και καιρό τα υπόλοιπα αλλά και η έλλειψη απλών οικιακών συσκευών και κλινοσκπεπασμάτων είναι η τραγική εικόνα που περιγράφει το κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωανννίνων.
Όπως καταγγέλλουν σε ρώτησή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής οι βουλευτές του ΚΚΕ   Ν. Μωραΐτης,  Δ. Μανωλάκου και Ν. Καραθανασόπουλος οι συνθήκες είναι υγιεινής και διαβίωσης στη συγκεκριμένη δομή είναι τραγικές και επικίνδυνες και παρά ταύτα στο κέντρο προστέθηκαν και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στον Κατσικά από το κολαστήριο της Μόριας.
Η ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατατέθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων από τους Ο. Τσουμάνη και Γ. Πρέντζα.
Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό να απαντήσει τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η πολιτεία ώστε για όσο διάστημα παραμείνουν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν είναι παντελής η απουσία προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φύλαξη και να υπάρχει κίνδυνος για τα πολλά ανήλικα παιδιά αλλά και τις γυναίκες που βρίσκονται μόνες χωρίς οικογένεια στον καταυλισμό, ενώ πολλές από αυτές  κυριαρχούνται από φόβο να κυκλοφορούν έξω όταν σκοτεινιάζει.
Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κυριότερη έλειψη είναι η  παρουσία ενός και μόνο γιατρού, μόνο κάποιες πρωινές ώρες, ενώ επιπλέον οι πρόσφυγες δεν εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων».