Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί (όσοι δεν ψηφίζουν ή δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά το τελευταίο διάστημα, της επίσημης πλέον προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση το έχει τερματίσει στους διορισμούς. Ωσάν να θέλει να διορίσει κάθε αδιόριστο οπαδό. Εφτασε μάλιστα σε σημείο ο ένας υπουργός να απολύει κάποιον ειδικό σύμβουλο – επειδή αναγκάστηκε λόγω δικαστικής απόφασης – και να τον προσλαμβάνει αμέσως άλλος. Συγκεκριμένα…

Είσαι συγγενής; Προσλαμβάνεσαι

Ειδικός σύμβουλος απολύθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης – από όπου ελάμβανε μισθό για τέσσερα ολόκληρα χρόνια – επειδή προσελήφθη παράνομα. Αντί να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε (αφού παρανόμως προσελήφθη), τον προσέλαβε πάλι ως ειδικό σύμβουλο η υπουργός Πολιτισμού. Αλλά να ήταν μονάχα αυτό; Από το 2015 έως τα τέλη του 2018 αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι θέσεις ειδικών συμβούλων συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων, αν και ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε το 2015 ότι θα καταργήσει ή θα περιορίσει και τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους συμβούλους υπουργών. Και το τραγικότερο; Οι περισσότεροι μετακλητοί που διορίστηκαν είναι συγγενείς (παιδιά, αδέλφια, σύζυγοι, ξαδέλφια, κολλητοί) υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παππούς του Πρωθυπουργού

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να βρει σημεία στα οποία μοιάζουν οι Ελληνες με τους Τούρκους; Αναφέρθηκε στον παππού του και στα φαγητά που έτρωγε όταν ήταν μικρός. Συγκεκριμένα είπε: «Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Τα φαγητά που τρώγαμε στο σπίτι μας έμοιαζαν με τα τούρκικα. Θέλω να πω, υπάρχουν σημεία που μοιάζουμε. Εχουμε διαφορετικές γλώσσες, όμως έχουμε κάποια κοινά στην κουλτούρα μας. Πρέπει να ζήσουμε μαζί σε ένα ειρηνικό, φιλικό περιβάλλον». Και πού παραχώρησε συνέντευξη ο Πρωθυπουργός; Στην Asligul Atasagun Cebi, δημοσιογράφο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανήκει στο δυναμικό του τηλεοπτικού δικτύου ΤGRT που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρόγραμμα «Χθες, Σήμερα, Αύριο» με καλεσμένους από όλον τον κόσμο.

Οχι Νομπέλ για Τσίπρα

Τους λόγους της αντίθεσής του στην πρόταση να δοθεί Νομπέλ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Μιλώντας στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, ο κ. Ταγιάνι επεσήμανε ότι ως πρόεδρος προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει, όπως οι επικεφαλής των παρατάξεων των Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, και της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, το αίτημα της τυνήσιας κατόχου του Νομπέλ Ειρήνης, Ουιντέντ Μπουχαμάουι: «Δεν υπέγραψα για να δοθεί το βραβείο Νομπέλ σε έναν πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές» εξήγησε.

nnn

Εδικά για το Νομπέλ με υποψήφιο τον κ. Τσίπρα θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο: Είναι τιμή για τη χώρα όταν ένας Ελληνας (και μάλιστα πρωθυπουργός) προτείνεται για Νομπέλ, αλλά ειδικά όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, η υποψηφιότητά του είχε υποβληθεί και πέρυσι, προτού ακόμη επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως ουδείς την έλαβε υπόψη. Γιατί τόση βιασύνη; Ποιος ξέρει. Εκείνο που λέγεται ωστόσο είναι ότι την υποψηφιότητα Τσίπρα (και κατ’ επέκταση Ζάεφ) για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης προωθούσε η… Ρότσιλντ. Η οποία προσελήφθη έναντι αμοιβής από την κυβέρνηση για επενδύσεις και για έξοδο στις αγορές.

Ο Καμίνης στους Ευρωσοσιαλιστές

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος απηύθυνε έκκληση για χάραξη μιας πολιτικής συνοχής που θα ενώνει τις νέες μορφωμένες γενιές, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τους οραματιστές που θα οικοδομήσουν το μέλλον, στον αντίποδα του ευρωσκεπτικισμού και της απογοήτευσης. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειών. Ηταν παρών ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος εξήρε την αντίδραση της Αθήνας στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού στο Μάτι και στο επιτυχημένο σχέδιο εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων σημειώνοντας τον ρόλο των ηγεσιών στην τοπική διακυβέρνηση.

Οταν κάνεις τους Αραβες… πλουσιότερους

Δείτε τώρα πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει ακόμη πιο πλούσιους τους… Αραβες. Και τούτο γιατί μαθαίνω ότι πληρώνει υπέρογκα ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2019 για τη στέγασή της στο κτίριο επί των οδών Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου στην Αθήνα. Από την αρχή του χρόνου το χρηματικό ποσό που καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ως αμοιβή χρήσης αυξήθηκε κατά 75%. Ετσι, ειδικά για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τις ευθύνες της διοίκησής της. Σε κάθε περίπτωση, ο ξεκάθαρα κερδισμένος είναι η εταιρεία αραβικών συμφερόντων ΑΔΕΞΑ, η οποία λάμβανε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 μηνιαίο μίσθωμα 46.856,46 ευρώ και πλέον λαμβάνει μηνιαίως αμοιβή χρήσης 82.000 ευρώ για τη διάθεση ακριβώς του ίδιου ακινήτου!

Οι μάνικες στο ΣτΕ

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, υπό τη νέα πρόεδρό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφάσισε να επουλώσει τις πληγές του Ρουβίκωνα στο κτίριό του, κατά την επίθεση με μπογιές, τον Μάιο του 2018. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε στο αίτημα που έθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου, και με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού (διότι το Αρσάκειο Μέγαρο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, και δεν γινόταν αλλιώς), οι μάστορες με τις κίτρινες στολές άρχισαν να ξεπλένουν με μάνικες τις μπογιές.

Ενα καραμπινάτο σκάνδαλο

Στην πολύπαθη ΔΕΠΑ έχουν ενσκήψει νέα προβλήματα. Δεν έφταναν τα φέσια των 130 εκατ. ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη και οι ποινικές διώξεις κατά της προηγούμενης διοίκησης Κιτσάκου, τώρα προέκυψαν και οι αντιδράσεις για την επικείμενη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών που προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας. Εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων καταγγέλλουν ότι η Κυβέρνηση προχωρά μυστικά και αυθαίρετα σε κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και ΕΣΣΕ στην ΔΕΠΑ Υποδομών –  που προορίζεται να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο – προκειμένου να διευκολυνθούν απομακρύνσεις νυν εργαζομένων και προσλήψεις ημετέρων.

***

Η κυβέρνηση σιωπά χωρίς να διαψεύδει τα τεκταινόμενα στον όμιλο ΔΕΠΑ με τη διοίκηση Τζώρτζη να δείχνει για ακόμη μία φορά προς τη Μεσογείων και το γραφείο Σταθάκη, στο οποίο καταλήγουν όλα τα απόνερα της καταιγίδας: τα πυρά της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη-Πετσίτη, οι καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου για ολιγωρία του διαδόχου του, του κ. Δ. Τζώρτζη, στη λήψη αποφάσεων για τα ELFE, το κόστος και η σκοπιμότητα της εξαγοράς του ποσοστού της SHELL στην ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, οι απευθείας αναθέσεις της νέας διοίκησης σε γνωστή διαφημιστική εταιρεία  του πακέτου της επικοινωνίας και τώρα οι αντιδράσεις των εργαζομένων και συμβασιούχων για αθέτηση των υπεσχημένων και αδυναμία χειρισμού ενός ευαίσθητου ζητήματος για την κυβέρνηση εν όψει εκλογών. Και το χαμηλό βαρομετρικό απ’ ότι φαίνεται θα συνεχιστεί…