Η «πλήρης έλλειψη διαφάνειας» από τους σαουδάραβες αξιωματούχους που ερευνούν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πλήττει την αξιοπιστία τους, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαρετίν Αλτούν δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, ότι οι απανωτές «ψεύτικες διαψεύσεις» των σαουδαράβων αξιωματούχων προκαλούν αβεβαιότητα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι σαουδαραβικές Αρχές έχουν υπάρξει κάτι λιγότερο από ειλικρινείς στις συνομιλίες τους με τους τούρκους ομολόγους και τη διεθνή κοινότητα» επισήμανε ο Αλτούν σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.

«Οι σαουδαραβικές Αρχές πρέπει να εκδώσουν τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Τουρκία, όπου διέπραξαν έναν προμελετημένο φόνο, ως απόδειξη τού ότι είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Το Ριάντ έχει αρνηθεί στο παρελθόν το αίτημα της Άγκυρας να εκδώσει τους 11 υπόπτους, πέντε εκ των οποίων κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Ανιές Καλαμάρ, αναφορικά με το φόνο του Κασόγκι, το οποίο ανέφερε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ένα βίαιο έγκλημα «που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε» από σαουδάραβες αξιωματούχους, ενώ πρόσθεσε ότι σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν «υπονομεύσει σοβαρά» και έχουν καθυστερήσει την έρευνα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η δολοφονία Κασόγκι διατάχθηκε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης, όμως το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο πρίγκιπας διάδοχος.

Ο Αλτούν επισήμανε ότι τα συμπεράσματα της Τουρκίας για τη δολοφονία συμφωνούν με αυτά της Καλαμάρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί στην έρευνα της υπόθεσης από τον ΟΗΕ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί. Η Τουρκία μαζί με όλες τις χώρες που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ελευθερία επιζητεί τη δικαιοσύνη και την αλήθεια» υπογράμμισε ο Αλτούν.