Κρίσιμες είναι οι ώρες για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής μετατρέπει σε μονόδρομο την πορεία διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εάν μείνει με πέντε βουλευτές.

Σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ., στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ακούσει και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων θα αποφασίσει για το αν θα συνταχθεί με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, η γνωμοδότηση του οποίου ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο να παραμείνει η ΚΟ των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές, ένας εκ των οποίων έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα.

«Πάντα υπάρχει η έκπληξη να έρθουν στην ομάδα οι τρεις (Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης) δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Αριστείδης Φωκάς. Ο κ. Φωκάς εκτίμησε ωστόσο ότι «σήμερα διαγράφεται ο Παπαχριστόπουλος και διαλύονται οι ΑΝΕΛ… Συνεχίζουμε τη μάχη».

Σημειώνεται κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έδωσε «τελεσίγραφο» προς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, καλώντας τον να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αλλιώς θα διαγραφεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον βουλευτή του να παραδώσει την έδρα του πριν την έναρξη της συζήτησης για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινάει εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη μεριά του πάντως ο βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα το πράξει, αλλά μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

Ο χρησμός Βούτση

Μπορεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ να σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πάνου Καμμένου, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προϊδέασε ότι υπάρχει τρόπος διάσωσης, ακόμη κι έτσι.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο. Θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί την ώρα που λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τους ΑΝΕΛ είναι αρνητική. Έτσι, μετά και την αναμενόμενη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο αύριο, ουσιαστικά και τυπικά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Τα πιθανά σενάρια

Σενάριο 1: Νέα μεταγραφή

Η προσχώρηση ενός ακόμα ανεξάρτητου βουλευτή που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ μοιάζει σε μια πρώτη πιθανή διέξοδος. Αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τον «επαναπατρισμό» του, ο Γ. Λαζαρίδης που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θέλει και ο Νίκος Νικολόπουλος, που εμφανίζεται αρνητικός ενώ έχει κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα και ο Γ. Λαζαρίδης.

Σενάριο 2: Άλλη μια μη παραίτηση 

Ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται. Ο κ. Καμμένος ζυγίζει τις επιλογές του και αποφασίζει να μην τον διαγράψει.

Σενάριο 3: Ο Τέρενς Κουικ 

Ένα άλλο σενάριο βασίζεται στο ενδεχόμενο ο κ. Κουικ να αρνηθεί να αναλάβει την βουλευτική έδρα που θα παραδώσει δια της παραιτήσεως ο κ. Παπαχριστόπουλος. Σε αυτήν την περίπτωση, την έδρα αναλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα, κ. Ελένη Σκλαβενίτη.

Σημειώνεται τέλεος ότι σε αυτό το βαρύ κλίμα, στις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν περίπου 30 ομιλητές, μεταξύ αυτών οι εισηγητές των κομμάτων καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκρποσώποι, ενώ το λόγο θα πάρουν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του κ. Καμμένου, ο οποίος ήδη από χθες το βράδυ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κυβέρνηση αποστασίας των αχάριστων.