Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γρίπη, ανέφερε προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και εξήγησε: 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της.

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «δρομολογείται μέσα από διαδικασία που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει τον κ. Τσίπρα προσωπικά απαξιωμένο».

«Αντί να πάει σε εκλογές επιθυμεί να δεσμεύσει τη χώρα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως «η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής και μάλιστα σε κοινή θέα». «Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις αντηλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα» πρόσθεσε.

«Η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε κάλπες. Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η χώρα. Όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. «Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία

«Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ.

Σας διέψευσαν, όμως, και τα πρακτικά της Σύσκεψης Αρχηγών των Σκοπίων που διέρρευσαν. Εκεί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί ομολογούσαν ότι ανέκαθεν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα «μακεδονική», που με την δική σας υπογραφή και σφραγίδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως «Μακεδόνες» -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι Έλληνες θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλούν «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. «Και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριοι βουλευτές και κύριε Τσίπρα» υπογράμμισε.

«Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη “Μακεδονία” ή “Μακεδόνες” σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει “Έλληνες Μακεδόνες” ή “ελληνική Μακεδονία”. Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως “η βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους”» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα καλωσορίσει ποτέ τον «Μακεδόνα πρωθυπουργό».

«Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει» πρόσθεσε.