• Αναζήτηση
 • Οι ΗΠΑ αγοράζουν από το Ισραήλ τον «Σιδηρούν Θόλον»

  Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αγοράσει δύο συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος», που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ κι επιτρέπει την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

  EPA

  Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, τον συνταγματάρχη Πάτρικ Σάιμπερ, η συμφωνία έχει σκοπό να καλυφθεί «βραχυπρόθεσμη ανάγκη» για την προστασία αμερικανικών στρατιωτικών από «έμμεσα πυρά», ήτοι ρουκέτες και όλμους.

  Δεν έχει υπάρξει «καμία απόφαση» προς το παρόν για το πού θα δοκιμαστεί ή το πού θα αναπτυχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ανέφερε.

  Τα συστήματα που χρησιμοποιεί ο «Σιδηρούς Θόλος» θα «εκτιμηθούν και θα δοκιμαστούν (…) για να προστατεύονται τα μέλη των υπηρεσιών του στρατού από ευρεία ποικιλία απειλών, έμμεσων απειλών και απειλών από αέρος», εξήγησε ο συνταγματάρχης Σάιμπερ, χωρίς να διευκρινίσει το συμφωνηθέν τίμημα της αγοράς.

  Νετανιάχου: Σημαντική επιτυχία

  Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα το 2011 και θεωρούν πως αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειας της χώρας, κυρίως από τη Λωρίδα της Γάζας.

  Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου — είναι επίσης υπουργός Αμυνας το τρέχον διάστημα — χαρακτήρισε την αγορά του συστήματος σημαντική επιτυχία για την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία και ακόμη μια απόδειξη της στενής σχέσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

  «Το Ισραήλ έχει Σιδηρούν Θόλο και σιδηρά πυγμή. Το σύστημά μας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Θα συνιστούσα στους εχθρούς μας να μην μας δοκιμάσουν», ανέφερε ο Νετανιάχου.

  Κάθε συστοιχία, που κατασκευάζει η δημόσια επιχείρηση Rafael Defense Systems (Χάιφα), εν μέρει με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει στην τρέχουσα εκδοχή του συστήματος ραντάρ εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων, λογισμικό ελέγχου πυρός και τρεις εκτοξευτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με είκοσι πυραύλους αναχαίτισης, με δραστικό βεληνεκές 70 χιλιομέτρων.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk