Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύουν με άρθρο τους στη γαλλική Liberation ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύσιος Ντερβί-Μπουρνιά, σχολιάζοντας την επικήρυξη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και παρομοιάζοντας χαρακτηριστικά την κατάσταση με «κακοστημένο γουέστερν».

«Πρόκειται για πραξικοπηματίες, όπως υπόστηρίζει εδώ και τρία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν; “Οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν κανένα αξιόπιστο στοιχείο”, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα μετά από μια δικαστική οδύσσεια στο τέλος της οποίας οι αξιωματικοί όχι μόνον απηλλάγησαν από κάθε κατηγορία αλλά τους χορηγήθηκε και πολιτικό άσυλο λόγω των κινδύνων για τη ζωή τους από μια έκδοση».

Ο πρώην οικολόγος ευρωβουλευτής και πρωταγωνιστής του Μάη του ’68 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchestre Franco-Grec υπενθυμίζουν στους αναγνώστες τη δριμεία φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφο του France 2, που «τόλμησε» να τον ρωτήσει για τις καταγγελλόμενες σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία.

«Μια τέτοια φραστική βία δεν προκάλεσε κατάπληξη αφού είναι γνωστή η απαξίωση του Τούρκου προέδρου για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να εκπλαγεί λοιπόν κανείς τώρα που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι επικήρυξε τους αξιωματικούς λίγο πριν ο Τσίπρας φθάσει στην Άγκυρα; Κι έτσι τώρα, όπως σ’ ένα κακοστημένο γουέστερν, οι αξιωματικοί βρίσκονται στο έλεος του πρώτου τυχόντα που θα αποφασίσει να γίνει κυνηγός κεφαλών».

«Μέσα σε ποιο πλαίσιο εξαπολύει ο κ. Ερντογάν ένα τέτοιο ανθρωποκυνηγητό σε ευρωπαϊκό έδαφος; Θα ήταν ευφημισμός να πει κανείς ότι οι Έλληνες αντιδρούσαν πάντα συγκρατημένα απέναντι στις προκλήσεις του γείτονά τους: χρειάστηκαν δύο μακρά έτη για να καταγγείλει δειλά ο κ. Τσίπρας τις προτάσεις του Τούρκου προέδρου, που υποστήριξε κατ’ επανάληψη ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις για την έκδοση των αξιωματικών (υπόσχεση που θα αν είχε υλοποιηθεί θα ήταν αντισυνταγματική αφού μόνον η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση). Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, ο αντιπρόεδρος της οποίας δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να χαρακτηρίσει “προδότες” όσους ήθελαν να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Μακεδονία, άργησε να καταγγείλει αυτή την ξένη, αλλά πραγματική, παρέμβαση.».

Ο Τ. Ερντογάν αισθάνεται παντοδύναμος, καταλήγουν οι Κον Μπεντίτ και Ντερβί-Μπουρνιά, εκτιμώντας ότι οι προσβολές προς τον Τσίπρα ήταν απλώς «το πρώτο πιάτο», με το κυρίως να είναι είναι η πρόθεση να καταφέρει ένα πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάλλοντας κατά του πιο αδύναμου μέλους της, της Ελλάδας.

«Το τουρκικό καθεστώς φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί ατιμωρητί» τονίζουν, ενώ διερωτώνται αν η Ευρώπη θα αποδεχθεί την εισαγωγή της βαρβαρότητας στα εδάφη της. «Η Ελλάδα δεν μπορεί πια να προστατέψει τους «οκτώ», τι σκοπεύει να κάνει η Ευρώπη;» ρωτάνε καταλήγοντας.