«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα ανομοιογενές ζευγάρι, αλλά διατηρούν μια ισχυρή σχέση διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον», αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, σε ανάλυσή του με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το έγκυρο γερμανικό περιοδικό, μιλώντας σε εμπιστευτικό κύκλο ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν ως «έντιμο τύπο. Μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι», φέρεται να είπε.

«Αλλά και ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το Spiegel προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό: «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνει και αναφέρεται συγκεκριμένα στην «προσβολή» που επιφύλαξε ο Τούρκος πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα, προτού καν συναντηθούν την Τρίτη στην Άγκυρα.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή επικηρύσσοντας  τους οκτώ αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και λίγες ώρες αργότερα, όταν συναντήθηκε με τον Ερντογάν είπε πως ο διάλογός τους ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός, και του υπενθύμισε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν», αναφέρει το άρθρο, το οποίο στη συνέχεια αναλύει τα αγκάθια που παραμένουν σε αυτή την σχέση των δύο ηγετών.

«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο», αναφέρει ο συντάκτης ο οποίος επισημαίνει πως ο Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρεται.

«Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως «statesman». Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα», συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγιά Σοφιά και στη Χάλκη. «Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα…», καταλήγει η ανάλυση του Spiegel.