Τουσκ: Η ΕΕ δε θα ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσβλέπει σε «ρεαλιστικές προτάσεις» της Μέι για την άρση του αδιεξόδου στο Brexit

EU-Western Balkans summit in Sofia, Bulgaria on May 17, 2018. / Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων Σόφια, Βουλγαρία, 17 Μαΐου 2018.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με «ρεαλιστικές προτάσεις» για την άρση του αδιεξόδου στο Brexit, καθώς η ΕΕ δε θα ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία του Brexit.

Ο Τουσκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ, ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη συμφωνία αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση που προορίζεται γι’ αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια» δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε από την πλευρά του ότι η συμφωνία του Brexit, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν «η καλύτερη δυνατή».

Δήλωσε επίσης ότι η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αναγκαιότητας του backstop.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk