Επεισοδιακή ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και των ΟΤΑ το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι διαδηλωτές σήκωσαν το μεταλλικό ρολό που έφραζε την είσοδο και προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο για να συναντήσουν τον -απόντα- Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αποτέλεσμα να σπάσουν την γυάλινη πόρτα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις 11 το πρωί και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με κύριο αίτημα την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Με τη σειρά της η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της σημειώνει: «Τέλος Φεβρουαρίου λήγουν οι διατάξεις χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και η κυβέρνηση σιωπά. Αρνείται να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά». Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση επίλυση του θέματος, καθώς λένε πως δεν μπορούν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείας «στα 67 μας χρόνια. Οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες της Υγείας, μετά την 20ετία πάσχουν από μυοσκελετικά προβλήματα».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικούν:

• Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, τώρα, για την απρόσκοπτη καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο.

• Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, έτσι όπως χορηγείται σήμερα.

• Επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.

• Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και επέκταση του θεσμού των Β.Α.Ε. στους εργαζόμενους του Δημοσίου.

• Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του Ελληνικού Δημοσίου με τους απαραίτητους Ιατρούς Εργασίας (Ι.Ε.) και Τεχνικούς Ασφαλείας (Τ.Α.), καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στο Δημόσιο Τομέα. Νομοθετική αναγνώριση του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας.

• Άμεση Νομοθετική ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά του Ν.4354/2015.

• Μη περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στις θεσμοθετημένες ημέρες αναρρωτικής άδειας των εργαζομένων που το δικαιούνται.