Ανησυχία σεισμολόγων για το σεισμό της Πρέβεζας

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους σεισμολόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πρέβεζα και με αφορμή μελέτη της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους σεισμολόγους, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πρέβεζα και με αφορμή μελέτη της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης, επισημαίνει ότι οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσεις στη Δυτική Ελλάδα συνιστώντας την προσοχή για τους επόμενους 2-3 μήνες, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Τσελέντης δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο, σχολιάζοντας στη συνέχεια: «Κάναμε μία λεπτομερή στατιστική ανάλυση. Αυτή έδειξε ότι υπάρχει επιταχυνόμενη σεισμικότητα. Ένα πρόδρομο φαινόμενο που δείχνει ότι σε κάποιο διάστημα κάτι θα γίνει. Μπορεί να είναι μέρες μπορεί να είναι και μήνας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «στον σεισμό του Πύργου ήταν 5 ρίχτερ και είχαμε νεκρούς. Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας».

Στην ερώτηση ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ για μέγεθος ενδεχόμενου νέου σεισμού ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν βγάζει ποτέ στοιχεία για σεισμό κάτω από 6 Ρίχτερ».

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Επιτροπή- μαϊμού, η οποία συκοφαντεί επιστημονικά δεδομένα»

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας ξέσπασε έντονα με αφορμή την απόφαση της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και δίστασε να χαρακτηρίσει την επιτροπή «επιτροπή- μαϊμού, η οποία συκοφαντεί επιστημονικά δεδομένα, δίνει προς την πολιτεία ψευδή, παραποιημένα, συκοφαντημένα τα στοιχεία της ομάδας του Παναγιώτη Βαρώτσου. Είναι ντροπή αυτό. Συκοφαντίες γραφειοκρατών του δημοσίου που χειρίζονται ανθρώπινες ζωές».

Λέκκας: Ανεπίτρεπτη η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι «η διατύπωση συγκεχυμένων και παραπλανητικών πληροφοριών από συγκεκριμένους συναδέλφους δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες και είναι ανεπίτρεπτη κοινωνικά, επιστημονικά και ηθικά».

«Τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δεκαεννέα επιστήμονες προερχόμενοι από όλο το επιστημονικό φάσμα που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκισης της χώρας, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους προς την Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο, ενήργησαν κατά το νόμο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, συνεκτιμώντας τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας στη δήλωσή του.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk