• Αναζήτηση
 • ΝΑΤΟ: Σύνοδος κορυφής το Δεκέμβριο, στο Λονδίνο

  Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ

  Ï õðïõñãüò ÅèíéêÞò ¶ìõíáò ÐÜíïò ÊáììÝíïò óõììåôÝ÷åé óôéò åñãáóßåò ôçò ÕðïõñãéêÞò Óõíüäïõ ôïõ ÍÁÔÏ ðïõ äéåîÜãåôáé óôéò 24 êáé 25 Éïõíßïõ 2015, óôéò ÂñõîÝëëåò. Êýñéï èÝìá ôçò Óõíüäïõ åßíáé ç åîÝôáóç ôçò ðñïüäïõ åöáñìïãÞò ôïõ Ó÷åäßïõ Åôïéìüôçôáò ÄñÜóçò ôïõ ÍÁÔÏ (Readiness Action Plan) ðïõ áðïöáóßóôçêå óôç Óýíïäï ÊïñõöÞò óôçí Ïõáëßá êáé íá äþóåé êáôåõèýíóåéò åíüøåé ôçò åðüìåíçò Óõíüäïõ ÊïñõöÞò ôïõ ÍÁÔÏ óôç Âáñóïâßá ôï 2016. (EUROKINISSI/ÕÅÈÁ)

  Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

  Η επιλογή του τόπου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα επιμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια της ηπείρου.

  Ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε στην ανακοίνωσή του: «Είμαστε ευγνώμονες προς το Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησε να φιλοξενήσει αυτήν τη σύνοδο κορυφής τη χρονιά που το ΝΑΤΟ γιορτάζει τα 70 του χρόνια».

  «Η σύνοδος του Λονδίνου θα είναι μια ευκαιρία (…) να συζητηθούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε τώρα και στο μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να προσαρμόζεται, προκειμένου να διατηρήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους ασφαλείς» πρόσθεσε.

  Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί «να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς τη συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό» στην Ευρώπη και «με μια Ρωσία που εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους» ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ μετά την αποτυχία της συνόδου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

  Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τις παραβιάσεις της συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) από τη Ρωσία και ανακοίνωσαν στις 2 Φεβρουαρίου ότι αποσύρονται από αυτήν.

  Την ίδια ημέρα η Μόσχα αποφάσισε επίσης να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει νέους βαλλιστικούς πυραύλους.

  Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς ευρωπαίους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία, με το επίμονο αίτημά του να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk