Έως τέλη Φεβρουαρίου θα έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια και σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη η όποια ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες, όπως στο θέμα της πρώτης κατοικίας αλλά και τις δημοσιονομικές συνέπειες και τις συνέπειες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Όπως είπε «αυτά είναι το πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το θέμα των “κόκκινων” δανείων».

Δίνοντας μια πρώτη εικόνα για το νέο νόμο Κατσέλη, τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να υπάρχει η πρόνοια για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο νόμο αυτό με ευθύνη ή λόγω καθυστέρησης των τραπεζών». Μάλιστα με αφορμή την τροπολογία της ΔΗΣΥ για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους μαζικούς πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως το τέλος του 2019, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ζήτησε από τον βουλευτή Γιάννη Κουτσούκο να την επαναφέρει αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα στο νέο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση. «Θεωρώ πως στο νέο σχέδιο νόμου θα υπάρξει πρόνοια για όσους δεν εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη με ευθύνη των τραπεζών.

Να το δούμε και αν είναι να ξανακαταθέσετε την τροπολογία», του είπε. Παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία του νέου πλαισίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είπε ότι θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, επιδίωξη είναι η δόση που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη ώστε να καθίσταται δυνατή η εξυπηρέτηση των δανείων, επέκταση της προστασίας σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται όπως μικροέμποροι.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που θα οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα». Πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επάρκεια των τραπεζών, λέγοντας ότι υπάρχει αύξηση των καταθέσεων και μείωση των «κόκκινων» δανείων, βελτίωση των επιτοκίων και των όρων χρηματοδότησης κλπ. Όσον αφορά τις απαισιόδοξες ή καταστροφολογικές εκτιμήσεις, δήλωσε ότι «όλη η φιλολογία που αναπτύσσεται με το παραμικρό δεν έχει αντικειμενική βάση σήμερα» και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι έτοιμο να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα τυχόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ο ίδιος ανακίνησε προ ημερών, λόγω του κινδύνου των «κόκκινων» δανείων, είπε ότι δεν έθεσε ποτέ θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα δήλωσε ότι συμφωνεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα «ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν αν και ίσως έπρεπε να έχει λεχθεί αυτό προ πολλού», όπως σχολίασε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας. Όσον αφορά την καθυστέρηση στην προώθηση ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, την απέδωσε στην προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων και του δημοσίου.

«Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις όπως του γραφείου Τύπου της ΝΔ και ΜΜΕ που κινδυνολόγησαν», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Τόνισε πάντως ότι η όποια ρύθμιση πρέπει να έχει μελετήσει διεξοδικά τις πιθανές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο τα ενδεχόμενα νέα κεφάλαια που μπορεί να απαιτηθούν για τις τράπεζες.  Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την πρόταση του ΤΧΣ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια». «Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα απαιτήσει πιθανόν εγγύηση δημοσίου».