«Και οι γιατροί με αυτά που έχουν γίνει με τους φυλακισμένους έχουν ρίξει πολύ τα ποσοστά, είναι πάρα πολύ φοβισμένοι. Και οι περισσότεροι αν πέσεις σε γιατρούς που δεν είναι έμπειροι και παλιοί τρέμει το φυλλοκάρδι τους και κάνουν και κόβουν. Τι να σου πω ρε φίλε, χωρίς λεφτά δεν σπρώχνει κανείς στο λέω ξεκάθαρα. Ζητάνε πολλά περίπου 3.500 ευρώ. Ζητάνε πολλά. Ζητάνε πολλά. Όλοι θα το κάνανε. Δηλαδή τα άτομα που μπορούν να σπρώξουν τους γιατρούς…».

Απόσπασμα από συνομιλίες, τον Οκτώβριο του 2018 (σσ: δηλαδή μερικές εβδομάδες αργότερα μετά την αποκάλυψη της ύποπτης αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου), δύο στελεχών του ΙΚΑ που συμμετέχουν στο πολυμελές κύκλωμα παράνομων αποφυλακίσεων αλλά και χορήγησης επιδομάτων με το «τρυκ» της πρόσθεσης ποσοστών αναπηριών.

Από τις συνομιλίες αυτές που κατέγραψε η ΕΥΠ ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Διαφθοράς προκύπτει ότι το κύκλωμα παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αποφυλάκιση του επιχειρηματία, την συνεχή προβολή του εν λόγω ζητήματος αλλά και την δικαστική έρευνα που διεξαγόταν, συνέχιζε κανονικά την δράση του.

Κι ότι η πίεση που ασκείτο κι οι ενδοιασμοί που υπήρχαν, τελικώς ανέβαζαν τις αμοιβές των απτόητων μεσαζόντων στις 3.500 ευρω κι άλλες παράνομες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΠ είχε παρακολουθήσει τα μέλη του κυκλώματος (όπου φέρεται να συμμετέχουν υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών, δικηγόροι, ιδιώτες κλπ) και το 2017 με χιλιάδες παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Χωρίς όμως αυτή έρευνα να έχει οποιοδήποτε αποτρεπτικό χαρακτήρα, αφού ο φάκελος στάλθηκε στον Επιθεωρωτή Δημόσιας Διοίκησης που έχει περιορισμένες ερευνητικές δυνατότητες. Κι έτσι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη συνέχεια κι αποτροπή αποφυλακίσεων.

Ομως υπήρξε νεώτερη δικαστική παραγγελία, πάλι προς την ΕΥΠ μετά το καλοκαίρι του 2018, που οδήγησε στην σύνταξη, στις 22 Οκτωβρίου 2018, νέου πορίσματος με τα περαιτέρω δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων

Κι ετσι ενώ υπήρχε η «αναστάτωση» από την υπόθεση Φλώρου τα αναφερόμενα ως μέλη του κυκλώματος (σσ. οι ίδιοι μιλούν για «παράνομες παρακολουθήσεις και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων») φαίνεται να συνεχίζουν τις παράνομες συνεννοήσεις τους.

Ανάμεσα στις συνομιλίες που καταγράφονται είναι αυτές μίας 63χρονης υπαλλήλου θεραπευτηρίου που έχει μεταβεί σε ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) και συνομιλεί με μια πελάτη για τον τρόπο που θα γίνει ο χρηματισμός.

Οπως ακούγεται να λέει η 67χρονη «τους είπα θα τα δώσω εγώ. Εχω πει στον άλλο από κάτω στον θυρωρότου κτιρίου, εκεί που μίλησες προηγουμένως να τα ανεβάσει (σσ. τα χρήματα της δωροδοκίας). Κι εγώ θα τα δώσω στον άνθρωπο μετά. Εσύ δεν τα δίνεις σε κανένα . Θα έρθω εγώ να τα πάρω. Ηλθε κι ο οφθαλμίατρος κανονικά. Σου λέω είναι όλοι κανονισμένοι…».

Τέλος, στο νεώτερο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν αναφορές για ενδεχόμενη συμμετοχή στο κύκλωμα κι ενός 57χρονου που έχει γεννηθεί στην Ρωσία, ο οποίος εμφανιζόταν να εργάζεται στην Ελλάδα ως «σύμβουλος επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΕΥΠ ο 57χρονος είχε κατηγορηθεί προ τεσσάρων ετών για απάτες. Ανάμεσα στα άλλα είχε εμπλακεί σε υποθέσεις εικονικών ατυχημάτων εργαζομένων για λήψη αποζημιώσεων και αναπηρικών συντάξεων. Κι ο ίδιος φέρεται, όπως μνημονεύεται στο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών, να λαμβάνει σύνταξη λόγω αναπηρίας με επίκληση ανάμεσα στα άλλα και «σχιζοφρενικής διαταραχής».