Δριμύ κατηγορώ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στο πεδίο των κοινοβουλευτικών θεσμών. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ καταλόγισε στον πρωθυπουργό, μετά και την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ζητούσε να μην γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, ότι διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, «τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό», όπως τον χαρακτήρισε, «ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι «το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης βασίζεται σε μια μακρά ιστορική παράδοση που έχει διαπλάσει θεσμούς, αρχές και κανόνες», οι οποίοι σήμερα παραβιάζονται και τόνισε ότι το άρθρο 65 του Συντάγματος αναθέτει στην ίδια τη Βουλή να ρυθμίζει τα σχετικά με την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία της, ενώ σχετικά με τον ρόλο του βουλευτή – μέλους μιας κοινοβουλευτικής ομάδας είπε ότι «δεν μπορεί να είναι διχασμένη προσωπικότητα, μια μαγική εικόνα που αλλάζει ρόλο και θεσμική λειτουργία», ενώ και ως ανεξάρτητος θα πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιος, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν με βουλευτές που είναι ανεξάρτητοι αλλά δηλώνουν ότι θα ψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ ή με βουλευτές που ανήκουν σε άλλο κόμμα αλλά στηρίζουν το κυβερνών.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις υπό το πρόσχημα ότι «πρέπει να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία ως κάτι παραπάνω από κυβέρνηση μειοψηφίας», ενώ έκανε λόγο για «θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από άλλους βουλευτές αλλά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν διαθέτει τεκμήριο δεδηλωμένης.

Όσον αφορά στην επιστολή Τσίπρα είπε ότι συνιστά βαριά προσβολή του πολιτεύματος, καθώς εμφανίζεται ότι αυτός καθοδηγεί την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής και επιπλέον «προσβάλλει τον Πρόεδρο της Βουλής για να διακηρύξει ότι δεν εκβιάζεται από τον συνεταίρο του ενώ είναι προφανείς οι εκβιασμοί». Με αφορμή την επιστολή των έξι βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουν έναν κοινοβουλευτικό τραγέλαφο καθώς «έχουμε βουλευτές που ανήκουν τυπικά στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, για να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά προσμετρούνται στη ψηφοφορία ως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και το τεκμήριο πλειοψηφίας».

Και αναφέρθηκε σε έναν νέο τύπο κοινοβουλευτισμού, «τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό, τον κοινοβουλευτισμό των ελαστικών συνειδήσεων που πάνε να γίνουν το αίτιο της ελαστικότητας των θεσμών, δηλαδή της καταστρατήγησης του Συντάγματος και βεβαίως της αλλοίωσης των θεμελιωδών στοιχείων του πολιτεύματος που προστατεύονται από την έννομη τάξη, ισχυρά». Χαρακτήρισε δε τους ΑΝΕΛ «πτυσσόμενο κόμμα» που «άλλοτε έχουν τέσσερις βουλευτές, άλλοτε έχουν έξι, άλλοτε έχουν τρεις που υπολογίζονται κατά το άρθρο 15 του Κανονισμού, άρα δεν ξέρουν πόσοι είναι και ποιοι είναι και τι είναι».