Μειώθηκαν τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες τον Δεκέμβριο 2018

Μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 536 εκατ. ευρώ καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένουν άνω των 2 δισ. ευρώ

Μείωση πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πορεία των οποίων βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής των θεσμών για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Ειδικότερα, πτώση κατά 308 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τον Δεκέμβριο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ μεγάλη μείωση κατά 228 εκατ ευρώ σημείωσαν τον ίδιο μήνα και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση στους ρυθμούς μείωσης των οφειλών αυτών ενισχύοντας την ρευστότητα στην αγορά.

Ειδικότερα, το Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα 1,533 δισ. ευρώ από 1,841 δισ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο (μείωση 308 εκατ ευρώ).

Το ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν (κατά 228 εκατ. ευρώ) στα 506 εκατ. ευρώ έναντι 734 εκατ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο.

Συνολικά, δηλαδή, τα «φέσια» του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν από τα 2,575 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 2,039 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk