Ο Ερντογάν αποκαλύπτει : Διατηρούμε επαφές με τη Συρία

«Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με τη Συρία σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

(Reuters)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του διατηρεί επαφές «σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» με τη Δαμασκό, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών τους, παρά τις επικρίσεις που διατυπώνει προς το συριακό καθεστώς και το γεγονός ότι η Αγκυρα στηρίζει τους μαχητές που πολεμούν εδώ και χρόνια για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με τη Συρία σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση τέτοιου είδους άμεσων επαφών μεταξύ Αγκυρας-Δαμασκού.

«Οι ηγέτες μπορούν να διακόπτουν τις σχέσεις τους. Ομως, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επικοινωνούν για τα δικά τους συμφέροντα» εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακόμα κι αν είναι ο εχθρός σας, δεν μπορείτε να διακόψετε κάθε σχέση με εκείνον, στην περίπτωση που τον χρειαστείτε αργότερα» συμπλήρωσε ο τούρκος ηγέτης.

«Δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε»

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η προτεινόμενη ζώνη αποκλιμάκωσης στη βορειοανατολική Συρία, η οποία, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, θα πρέπει να εγκατασταθεί καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τις δυτικές δυνάμεις χωρίς την Τουρκία.

«Μπορούμε να παράσχουμε την ασφάλεια στην περιοχή. Μπορούμε να διαχειριστούμε την περιοχή μαζί με εσάς» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, αλλά δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από την περιοχή για τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί για το θέμα της Συρίας, στο Σότσι, στις 14 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο TRT, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η σύνοδος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση στις περιοχές της Τζαραμπλούς, της Αφρίν και της Ιντλίμπ, στη βόρεια και δυτική Συρία, έτσι ώστε οι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν, να μπορέσουν να επιστρέψουν.

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk