Στην πρώτη συνέντευξη από τη στιγμή που διέφυγε στην Ουγγαρία, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε πως έφυγε από τα Σκόπια καθώς «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν ότι η νέα κυβέρνηση σχεδίαζε να τον δολοφονήσει.

«Αρχικά σχεδίαζα να πάω στη φυλακή… αλλά τις τελευταίες μέρες (πριν να αρχίσει να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εξουδετέρωσή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι’ αυτό άλλαξα γνώμη», ανέφερε ο Γκρουέφσκι στο σκοπιανό κανάλι Sitel, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν αποκάλυψε κανένα κίνητρο για το σχέδιο δολοφονίας που κατήγγειλε , αλλά δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» και από «άτομα καλά ενημερωμένα για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ζάεφ να διευκόλυνε τη διαφυγή του το αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Αν η κυβέρνηση (των Σκοπίων) μπορούσε να με βλάψει με άλλο τρόπο, θα το έκαναν. Αλλά να με βοηθήσουν; Δεν υπάρχει περίπτωση» επέμεινε.

Αναφορικά με τη διαφυγή του από την πΓΔΜ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε πως έφτασε  στη γειτονική Αλβανία ενώ όπως είπε,  με τη βοήθεια Ούγγρων διπλωμάτων, κατόρθωσε να φτάσει στη Βουδαπέστη και να ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο η κυβέρνηση Όρμπαν του χορήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών, για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.