Συμμαχία Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας για τον τουρκικό σιδηρόδρομο

Κατασκευή γραμμής υψηλών ταχυτήτων στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας – Έργο 31 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ

Σε μία από τις οκτώ μεγάλες κοινοπραξίες για την κατασκευή σιδηρόδρομου υψηλών ταχυτήτων στη βορειοδυτική Τουρκία συμμετέχει η ΕΡΓΟΣΕ.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν  η γερμανική εταιρεία συμβούλων OBERMEYER Planen + Beraten GmbH, αλλά και δύο τουρκικές εταιρείες, η BCT İNŞAAT MİMARLIK MÜHENDİSLİK A.Ş.  και η θυγατρική της OBERMEYER  στην Τουρκία, OPTİM OBERMEYER Proje Teknik Bilgi İşlem Merkezi A.Ş.

Η συμμετοχή της ΕΡΓΟΣΕ αφορά στην επίβλεψη κατασκευής του σιδηροδρομικού τμήματος μεταξύ του Çerkezköy και του Kapıkule, στην σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Halkalı – Kapıkule. Η τριπλή συμμαχία έχει περάσει το στάδιο της προεπιλογής και προχωράει στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, ο οποίος αφορά στην επιλογή Συμβούλου για την επίβλεψη της κατασκευής του εν λόγω νέου τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω διαγωνισμού είναι 31.015.400 ευρώ. Αφορά στην επίβλεψη κατασκευής σιδηροδρομικού έργου μήκους 153 χιλιομέτρων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (EuropeAid/139353/IH/SER/TR).

Η γραμμή υψηλών ταχυτήτων (200 χλμ/ώρα) ξεκινά από το Halkali στη θάλασσα του Μαρμαρά, διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο Kapikule, όπου και συνδέεται με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων. Ως πιθανή εκκίνηση του έργου εκτιμάται ο Μάιος του 2019, ενώ η προβλεπόμενη διάρκειά του είναι 4 έτη με επιπλέον 1 έτος για την παραλαβή.

Η ένωση των ανωτέρω εταιρειών έγινε με γνώμονα την απόλυτη οικονομοτεχνική επάρκεια της κοινοπραξίας η οποία βασίζεται στην εξειδικευμένη εμπειρία της ΕΡΓΟΣΕ, στη διαχείριση έργων της OBERMEYER, αλλά και στην ενεργοποίηση τοπικού (τουρκικού) τεχνικού προσωπικού μέσω των δύο τουρκικών εταιρειών που συμμετέχουν.

Ειδικότερα, η ΕΡΓΟΣΕ έχει ολοκληρώσει πολλά και σύνθετα σιδηροδρομικά έργα υψηλών ταχυτήτων για περισσότερα από 20 χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (π.χ. Μαυροβούνιο, Αλβανία). Ειδικότερα για τα έργα του εξωτερικού, η ΕΡΓΟΣΕ έχει εκτελέσει ήδη με επιτυχία την ολοκλήρωση παρόμοιου έργου (επίβλεψη αναδόχου κατασκευής) στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Podgorica, πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου. Η εξωστρεφής πορεία της ΕΡΓΟΣΕ ξεκίνησε το 2015.

Η γερμανική εταιρεία Συμβούλων Μηχανικών OBERMEYER είναι μεγάλο brand name σε σιδηροδρομικά έργα διεθνώς, με ιστορία 60 ετών, και δραστηριοποιείται με θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ άλλων χωρών, σε Τουρκία (OPTİM) και Ελλάδα (OBERMEYER Hellas Ltd.) για περισσότερα από 20 χρόνια.

Επίσης, η BCT αποτελεί δυναμικό συνεργάτη στην Τουρκία, με μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο εντός της Τουρκίας αλλά και σε γειτονικές χώρες (π.χ. Αζερμπαϊτζάν). Η εταιρεία BCT, με πολύ καλή γνώση των τοπικών συνθηκών, παρέχει στην ομάδα τα αναγκαία στοιχεία για την επιτυχή εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων (τεχνική, οικονομική, εταιρική λειτουργία). Κάτω από την γερμανική ομπρέλα της OBERMEYER, η BCT συμμετέχει σε διαγωνισμούς και σε άλλα έργα, ενδυναμώνοντας σταθερά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Το παραπάνω εταιρικό αποτελεί δοκιμασμένη περίπτωση διακρατικής εταιρικής συνεργασίας (Τουρκία, Γερμανία, Ελλάδα) μέσω εταιρειών που έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν σε δύσκολα σιδηροδρομικά έργα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk