Ξεκινά την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ και έκπτωση 50% στους μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας Αττικής.

H διάρκεια της χορήγησης, λήγει την Παρασκευή 5 Απριλίου και οι δικαιούχοι (ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους) μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ, ή στις δ/νσεις Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων Αττικής

Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται :

-Η αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου και γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας (τουλάχιστον 67%).

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ δεν απαιτείται η αναγραφή του όρου «παθολογοανατομικό ποσοστό».

Επίσης, όσοι λάμβαναν μέχρι 31/12/2018 οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ (επίδομα) από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων ή το διατροφικό επίδομα από τις περιφερειακές ενότητες, δικαιούνται κάρτα, χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης.

-Η πιστοποίηση γίνεται με βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιδοματούχων από τους δήμους. Όσοι λαμβάνουν τα ανωτέρω επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ μπορούν να προσκομίσουν την απόφαση έγκρισης χορήγησης επιδόματος

– Άτομα που είναι ασφαλισμένα, μπορούν να προσκομίσουν απόφαση διοικητικού διευθυντή ασφαλιστικού φορέα ή ΕΦΚΑ ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον.

– Οι δικαιούχοι του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας και και βαριάς νοητικής καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.), που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των δήμων, δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους.

Προκειμένου οι τυφλοί και οι Β.Ν.Κ. που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων να λάβουν κάρτα μετά συνοδού, απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν οπτική αναπηρία-αναπηρία όρασης με ποσοστό 80% και άνω ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30, ή νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Τέλος αναφορικά με τους υπηκόους κρατών εκτός ΕΕ που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, απαιτείται ιατρική βεβαίωση νοσηλείας από δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο θα βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το ατύχημα.