Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης βραβεύτηκε χθες από την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων για τη συμβολή του Δήμου στη γαλάζια οικονομία, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Ένωσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Ο Δήμος του Πειραιά, βραβεύθηκε από την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ως ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, ο οποίος διαμόρφωσε μια τοπική στρατηγική στηριζόμενη στη γαλάζια οικονομία, με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος υποστηρίζει το ναυτιλιακό cluster και τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία και το Blue Growth, μία πρωτοβουλία ανάδειξης και υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη, ευχήθηκε να συνεχίσει η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων το παραγωγικό της έργο.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε πως όταν διεκδίκησε ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» τη Δημαρχία το 2014, είχε μια συγκεκριμένη στόχευση για την ανάπτυξη της πόλης, τονίζοντας: «Γνωρίζαμε όλοι ότι βασικό καθήκον ενός Δημάρχου είναι η καθημερινότητα των πολιτών, δηλαδή η καθαριότητα, το πράσινο, η οδοποιία, τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές. Θεωρούσαμε όμως ότι στον Πειραιά δεν μπορεί να απέχει η Δημοτική Αρχή από τις συζητήσεις για την ανάπτυξη της πόλης. Στον Πειραιά είναι προφανές ότι η ανάπτυξη αφορά τη θάλασσα, το λιμάνι, τη ναυτιλία, τα στεριανά επαγγέλματα. Θέλαμε λοιπόν να δώσουμε έμφαση σε αυτούς τους αναπτυξιακούς τομείς», σημείωσε ο κ. Μώραλης, λέγοντας πως στον συνδυασμό συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν στο DNA τους τη ναυτιλία.

Ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως ο Δήμος έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε στον διαγωνισμό «Blue Growth», λέγοντας πως ο Δήμος στηρίζει ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις και πως απέσπασε βραβεία γι΄ αυτή την πρωτοβουλία. «Χαράξαμε στρατηγική για τη γαλάζια οικονομία για την οποία βραβευτήκαμε στο Γκρατς της Αυστρίας πριν τρεις μήνες μεταξύ 323 προτάσεων, από Δήμους όλης της Ευρώπης. Χρηματοδοτήθηκαμε από την Περιφέρεια Αττικής και πλέον υλοποιούμε το Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Θεωρώ λοιπόν, ότι με βάση τις δυνατότητες, τις γνώσεις και τις αρμοδιότητες που έχει ένας Δήμος για τη ναυτιλία, κάναμε και εμείς ορισμένα βήματα», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πειραιά, μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, τόνισε πως είναι ευφυείς άνθρωποι που καινοτομούν, προοδεύουν και δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική ναυτιλία είναι πρώτη στον κόσμο. «Μαθαίνουμε κι εμείς από εσάς, αφού εσείς ασχολείστε με τη ναυτιλία επί δεκαετίες. Θα είμαστε μέρος της συζήτησης, με πολύ διάθεση και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται στο μέλλον, από όποια δημοτική αρχή και από οποιονδήποτε Δήμαρχο. Η αρχή έγινε σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Αισθανόμαστε περήφανοι για αυτό, θα μπορούσαμε προφανώς και καλύτερα, αλλά εδώ είμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο. Όσον αφορά το ναυτιλιακό cluster δεν μπορεί ο Δήμος να είναι απών από τη συζήτηση που αφορά τον Πειραιά», υπογράμμισε ο κ. Δήμαρχος.

Ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων για τη βράβευση, λέγοντας πως είναι η πιο τιμητική διάκριση που έχει λάβει εκ μέρους του Δήμου. «Η δουλειά και η προσπάθεια που κάνουμε στον Δήμο, είναι ομαδική, δεν είναι θέμα προσώπου. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Ειρήνη Νταϊφά που είναι μέλος της δικής σας οικογένειας, εκτός από τον συνδυασμό μας και το δημοτικό συμβούλιο και να ευχαριστήσω τον κύριο Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα προγράμματα που αφορούν τη γαλάζια οικονομία. Σας ευχαριστώ».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, στον σύντομο χαιρετισμό της, ευχήθηκε υγεία και δημιουργία για όλους. Ευχαρίστησε, ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά, την Ένωση για τη βράβευση, προσθέτοντας: «Αισθάνομαι πολύ προνομιούχα, πολύ ευχαριστημένη και ευτυχής που βρίσκομαι σε όλους αυτούς τους χώρους. Δηλαδή έχω την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ τον Δήμο Πειραιά και στον πολιτισμό, αλλά και σε άλλα πράγματα. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να πω φυσικά ότι είμαστε μία πολύ παλιά οικογένεια στο χώρο της Ναυτιλίας, προφανώς το ξέρετε οι περισσότεροι και η ναυτιλία είναι πραγματικά μέσα στο αίμα μου. Εκείνο που πρέπει να υπενθυμίσω, το ξέρει ο Πρόεδρος και όλοι σας, είναι ότι ο πατέρας μου, ο Σταύρος Νταϊφάς, έχει υπάρξει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος της Ένωσής σας. Και μου είχε μιλήσει και ξέρω πολλά πράγματα για αυτό. Είμαι στον Πειραιά, μία πόλη που αγαπώ και είμαι ευτυχής που έχω καλούς συνεργάτες στον Δήμο. Πιστεύω ότι κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Σας ευχαριστούμε για τη βράβευση, γιατί είναι ένας τρόπος να μας δίνετε δύναμη και κουράγιο», τόνισε η κα Νταϊφά.