Δύο ξενοδοχεία. Δύο ταυτόχρονες εκδηλώσεις. Στο ένα θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Στο άλλο, μια συγκέντρωση για την κεντροαριστερά που πραγματοποιείται, με τις ευλογίες της ΔΗΜΑΡ, μετά από πρωτοβουλία 36 στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Η κεντροαριστερά εισέρχεται σε φάση έντονων διεργασιών.  Το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί μέσω του συνεδρίου του Μαρτίου την επανεκκίνηση του και η ΔΗΜΑΡ τον μελλοντικό βηματισμό του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς.

Τι κρύβει το «ξέσπασμα»  της Φώφης

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει στη σκιά του «ξεσπάσματος» της Φώφης Γεννηματά στην εκτελεστική γραμματεία.  Η κυρία Γεννηματά απάντησε στην κριτική που δέχθηκε από τον Γιώργο Καμίνη και άλλα στελέχη σε υψηλούς τόνους. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος της, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να τροφοδοτούν με τις δηλώσεις τους το οπλοστάσιο του Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως υπογράμμισε, «έχουμε πόλεμο». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ποτέ άλλοτε πρόεδρος κόμματος «δεν έχει δεχθεί τόσες πιέσεις και τόσες υποδείξεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων».  Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο προοδευτικό από το πρόγραμμα «Ελλάδα» που έχει καταρτίσει το Κίνημα Αλλαγής».  Αυτό το «ξέσπασμα» ήταν η απάντηση της στην κριτική που δέχεται ο κεντροαριστερός φορέας, «για έλλειμμα προοδευτικότητας» και στις πιέσεις που δέχεται η ίδια να κλείσει, το συντομότερο δυνατό, τις εκκρεμότητες με τις υποψηφιότητες του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η κυρία Γεννηματά  υπογράμμισε, «όλοι μας θα κριθούμε στην πορεία προς το συνέδριο», που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου.  Θα κριθεί και η πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Μια εικόνα συσπείρωσης, λίγο πριν τις εκλογές, αν αυτές διεξαχθούν τον Μάιο, θα βοηθήσει. Μια εικόνα, εσωστρέφειας, και μάχης  μηχανισμών για τον έλεγχο των οργάνων που θα εκλεγούν θα αποτελέσει πλήγμα. Επίσης θα αποτελέσει μεγάλο στοίχημα η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων.  Το Κίνημα Αλλαγής απευθύνεται, ξανά, στη βάση του, τους 212 χιλιάδες συνιδρυτές του. Πόσοι θα ανταποκριθούν;

Το μετέωρο βήμα προς τον … ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ, δια του Θανάση Θεοχαρόπουλου και άλλων στελεχών της θα δώσει το παρών στην εκδήλωση που γίνεται με πρωτοβουλία 36 στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει την ενθάρρυνση της.  Είναι ενδεικτικό ότι η πρόσκληση διακινήθηκε στον Τύπο από διαύλους της Αγ. Κωνσταντίνου. Στην εκδήλωση θα δώσει το παρών και ο επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης.

Είναι φανερό ότι αυτή η εκδήλωση, η πρώτη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί την αφετηρία των ζυμώσεων για την πορεία που θα ακολουθήσουν σχετικά με την  πορεία του κόμματος και τις επιλογές του στις επερχόμενες εκλογές για τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Και είναι επίσης φανερό ότι επιδιώκει να περάσει ένα μήνυμα στο οποίο βοηθά η παρουσία του Σπύρου Λυκούδη. Αν στη συγκέντρωση παρευρεθούν, όπως θέλουν οι πληροφορίες, οι Λευτέρης Παπαγιαννάκης και Μίλτος Κύρκος, τότε θα υπάρχει, όπως λέγεται «μια εικόνα επανένωσης των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς».  Των δυνάμεων που σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής είχαν θετική στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ αλλά ούτε και με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Τον σημερινό. Γιατί δεν αποκλείεται αύριο να αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αποκαλύπτουν τα «Νέα», το «νέο κόμμα» που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση των δυνάμεων αυτών είναι πιθανό, να οδηγηθεί στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του δημοκρατικού μετώπου που προσπαθεί να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.