Αλληλο-εκβιασμοί, ευτελή παζάρια και έντονο παρασκήνιο συνοδεύει τις τελευταίες μέρες την προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ και μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών εκλεκτού κυβερνητικού συνεταίρου να διατηρήσει τα προνόμια του κοινοβουλευτικού κόμματος.

Κατά τη διαδικασία υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών η ηγεσία των ΑΝΕΛ προτίμησε να χάσει βουλευτές και στελέχη και μαζί να αρνηθεί τον συνεταιρισμό με τον πρωθυπουργό, υπολογίζοντας ότι έτσι όχι μόνο θα διασωθεί, αλλά και θα αποκομίσει οφέλη στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εβλεπε ο κ. Καμμένος τη συντηρητική στροφή εξαιτίας της αναζωπύρωσης των αντιδράσεων για το επίμαχο εθνικό θέμα και έκρινε ότι θα μπορούσε να αναγεννηθεί ενδυόμενος την ταιριαστή προς αυτόν λεοντή του υπερπατριώτη εθνικιστή.

Ψυχρός και απόλυτα κυνικός ο υπολογισμός. Ωστόσο, το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται.

Δεν είδε έγκαιρα, ούτε κατανόησε ότι ο μέχρι πρόσφατα αγαπητός συνεταίρος του είχε φροντίσει να προσεταιρισθεί βουλευτές και στελέχη του και να τους διατηρεί ως άλλη εφεδρεία.

Εδραία ήταν επίσης η πεποίθησή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα προχωρήσει, κάπου θα σκαλώσει, είτε στα Σκόπια, είτε στην Αθήνα.

Ανεξαρτήτως πως οι προγνώσεις του απέτυχαν, όπως και τα σχέδιά του κατέρρευσαν.

Εχασε κατά κράτος και κατά τα φαινόμενα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της πλήρους και ολοκληρωτικής ήττας.

Γι’ αυτό και συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται. Αλλοτε απειλεί υβρίζοντας τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του, άλλοτε τους θερμοπαρακαλεί παζαρεύοντας μαζί τους.

Το δυστύχημα είναι ότι οι μέχρι πρότινος συνεταίροι του δρουν ενοχικά.

Συζητούν μαζί του λύσεις αντιθεσμικές και είναι έτοιμοι να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν τον κανονισμό της Βουλής ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του, μη αντιλαμβανόμενοι ότι υποβιβάζουν το Κοινοβούλιο και ευτελίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο,τι και να επινοήσουν δεν πρόκειται να άρουν τη »θεσμική εκκρεμότητα», που προέκυψε μετά τις θεσμικές ακροβασίες για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιθέτως θα βυθίζονται, επιλέγοντας ολοένα και πιο αντιθεσμικές πρακτικές.

Μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Οσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για όλους. Η παράταση της εκκρεμότητας μόνο φθορές θα φέρει..

ΤΟ ΒΗΜΑ