Μέχρι το τέλος για να κρατηθούν στην καρέκλα της εξουσίας, θα φτάσουν στην κυβέρνηση, κάνοντας ακόμη και τον κανονισμό της Βουλής λάστιχο. Η προσπάθεια να διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, σε συνδυασμό με την αγωνία τους να ρίξουν σανίδα σωτηρίας στον Πάνο Καμμένο, μετά τα παρατράγουδα με τις γκαζόζες και τις απειλές ότι θα αποκαλύψεις πρόσωπα και πράγματα και δεν θα κάνει η κυβέρνηση παρέλαση, το Μαξίμου ψάχνει διέξοδο.

Και φαίνεται ότι βρήκε μαγειρεύοντας τις διαδικασίες μετά την παράδοση της έδρας από τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε σχετικό ερώτημα απάντησε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής. Κάτι που σημαίνει ότι σε συνεργασία με τον Νίκο Βούτση μαγειρεύουν λύση για να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού αλλά αρνήθηκε να πει αν αυτό αφορά τους ΑΝΕΛ. Και συνέχισε: «Δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και στην απειλή του ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει παρέλαση είπε: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα είχε καταγγείλει τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση ότι απεργάζονται τη διάλυση των ΑΝΕΛ, προξενώντας την απορία του κ. Τσίπρα που λίγη ώρα μετά έφυγε.

Το σενάριο αυτό σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Καμμένου λέει ότι αν αποχωρήσει ο Θ. Παπαχριστόπουλος και την έδρα πάρει ο Τέρενς Κουίκ (που έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ) τότε το κόμμα μένει με πέντε βουλευτές. Ενας εξ αυτών, ο Α. Φωκάς όμως, έχει εκλεγεί με άλλο ψηφοδέλτιο, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει Κ.Ο.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο οποίος και το πρωί της Πέμπτης από τον Σκάι αναφέρθηκε στο θέμα και απείλησε την κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να απειλούμαστε εμείς με διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», είπε ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση.

Εκβιασμοί και αλλαγές

Με βάση τα όσα είπε ο Τζανακόπουλος, ανάβοντας φωτιές στη Βουλή, φαίνεται να είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, υποκύπτοντας προφανώς το Μαξίμου στους εκβιασμούς του. Θα αλλάξουν τον κανονισμό της Βουλής και με κάποιο τρόπο θα δώσουν ερμηνείες που δεν θα οδηγεί σε διάλυση το κόμμα του Καμμένου.

Ο κανονισμός σήμερα, και συγκεκριμένα το άρθρο 15 προβλέπει ότι ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10)
O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Αν αλλάξουν τον κανονισμό θα πρόκειται ξεκάθαρα για φωτογραφική ενέργεια που επιβεβαιώνει την υπόγεια διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ και τη συναλλαγή που έγινε και συνεχίζει να γίνεται.

Και βεβαίως ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει νέα σύγκρουση στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν τελικώς το Μαξίμου αποφασίσει να αδειάσει τον Καμμένος τότε θα έχει βρει το μπελά της καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα συνεχίσει να χτυπά κατά βούληση την κυβέρνηση.

Και σε όλο αυτό το σκηνικό πρέπει να προστεθεί το περίεργο tweet του Νίκου Κοτζιά ο οποίος έγραψε: «η μικροψυχία και η ζήλεια  δεν είναι χαρακτηριστικά της αριστεράς, ούτε το να κάνεις χατίρια σε εκβιαστές.»

Στοίχημα ότι αναφερόταν στις φήμες για χατίρια στον… εκβιαστή Καμμένο;