Τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας αναγνώρισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν άμεσα το ίδιο.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ανήκουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς, ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό.

«Υπάρχει πετρέλαιο και στην Σαουδική Αραβία! Ας ανατρέψουμε και εκεί το καθεστώς!» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Κούλογλου, μαζί με βίντεο από την παρέμβαση του στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που τον στηρίζει.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία , στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την άγρια καταπίεση και τη βία που έχουν οδηγήσει σε δολοφονίες, ζητώντας από τις Αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν την πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τους εκπροσώπους που διορίζονται από τις νόμιμες αρχές της Βενεζουέλας, προσθέτει το ευρωκοινοβούλιο.