Εικόνες κοινοβουλευτικού ευτελισμού προβάλλονται αυτές τις ημέρες με ευθύνη της κυβέρνησης, και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και αντί να το παραδεχθεί και να προκηρύξει εκλογές, εφευρίσκει τεχνάσματα προκειμένου να περάσει διάφορα νομοσχέδια. Εχουν γρήγορα ξεχάσει τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) όταν ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης, τότε που τον εγκατέλειψε ο συγκυβερνήτης του λέγοντας ότι συνταγματικά η κυβέρνηση είναι εντάξει αλλά όχι πολιτικά και γι’ αυτό ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία βεβαίως πήρε σχηματίζοντας την προεκλογική κυβέρνηση-κουρελού.

■■■

Η προεδρεύουσα γ΄ αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου σφυρίζει αδιάφορα επιχειρώντας με νέες κοινοβουλευτικές «εφευρέσεις» να δείξει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που (τότε) έλαβε η κυβέρνηση αποτυπώνεται de facto και για κάθε νομοσχέδιο.

■■■

Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι «υπάρχει θεμελιώδης παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Είπατε με θάρρος (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως ΚΟ την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση, η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της Βουλής». Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε όλους τους βουλευτές του να είναι παρόντες σε όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξάγονται από εδώ και στο εξής στη Βουλή.

Η… γκαζόζα της ψηφοφορίας

Η κατάσταση απέκτησε όμως και χαρακτηριστικά φαιδρής κωμωδίας, καθώς ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία των ΑΝΕΛ (μια απουσία που τρόμαξε την κυβέρνηση) είπε: «Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Πού το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτόν τον τρόπο η ψηφοφορία; Είναι γελοία η διαδικασία».

■■■

Και κάτι ακόμα. Ενώ γινόταν ο χαμός  στη Βουλή, με φωνές και αντεγκλήσεις, συνέλαβα (και δυστυχώς για αυτόν τον συνέλαβε και ο τηλεοπτικός φακός) έναν βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων να… κοιμάται του καλού καιρού. Ούτε καν πήρε είδηση τι γινόταν γύρω του. Είναι ο ίδιος που πολλές φορές είχε διακόψει συζητήσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με το… ροχαλητό του!

Το κατά Τσίπρα προοδευτικό μέτωπο

Τι είδους απήχηση έχουν όλα αυτά τα συνεχή προσκλητήρια του Αλέξη Τσίπρα για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου; Και τι ακριβώς σημαίνει «προοδευτικό μέτωπο», έτσι όπως το οραματίζεται ο Πρωθυπουργός; Προς το παρόν στα καλέσματα του Πρωθυπουργού ανταποκρίνονται δυσαρεστημένα από την ηγεσία του ΠαΣοΚ στελέχη και διαγραμμένα στελέχη από τη ΝΔ. Ητοι πρώτος απ’ όλους ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος και ευελπιστεί να λάβει υπουργικό θώκο στον επερχόμενο ανασχηματισμό, αν και οι κομματικοί στην Κουμουνδούρου λένε ότι στο νέο υπουργικό σχήμα, που θα είναι και προεκλογικό, ο κ. Τσίπρας θα προτιμήσει κομματικά στελέχη. Οπως και να ‘χει το πράγμα, ο κ. Ραγκούσης πριν από έναν χρόνο αποκαλούσε τον κ. Τσίπρα τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης και σήμερα τον χαρακτηρίζει απόλυτο κυρίαρχο της Κεντροαριστεράς. Αλλά είναι και άλλοι…

■■■

Για παράδειγμα, η πρώην Γραμματέας του ΠαΣοΚ (και σήμερα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και οι Νίκος Μπίστης, Στέφανος Τζουμάκας και Μαρία Ρεπούση. Το «προοδευτικό μέτωπο» εξαντλείται στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, στην Ελενα Κουντουρά, στη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στον Τέρενς Κουίκ (δηλαδή τους «αποστάτες» του Καμμένου, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί) και βεβαίως στην Κατερίνα Παπακώστα, η οποία να θυμίσω (και να θυμίσω και στην ίδια) ότι το 2014 είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «κατσαρίδες», επιτέθηκε σφοδρότατα εναντίον του κ. Τσίπρα για την πολιτική του και έβαλε στο στόχαστρο και τον Τέρενς Κουίκ λέγοντας τι να κάνεις τη Χρυσή Αυγή όταν έχεις τον… Τέρενς. Τώρα εάν όλα αυτά τα στελέχη τα θεωρεί ο κ. Τσίπρας «προοδευτικό μέτωπο», κάτι δηλαδή σαν τους… ρεπατζήδες του Πάνου Καμμένου, είναι άλλο θέμα. Απλώς σημειώνω την αντίδραση της Δημοκρατικής Παράταξης: «Δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για… ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη». Για την εξυπηρέτηση των εκλογικών σχεδιασμών του (θα πρόσθετα).

Ο Καρύδης στον Μώραλη

Μεταγραφή από… το πάνω ράφι έκανε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης καθώς στις εκλογές θα έχει δίπλα του τον Δημήτρη Καρύδη. Ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, από τις πιο σοβαρές παρουσίες επί χρόνια στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την κεντρική πολιτική σκηνή και θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής». Και ασφαλώς, όπως λένε οι «λιμανίσιοι», δίνει μεγάλη ώθηση στον συνδυασμό, καθώς στις εκλογές του 2009 εξελέγη πρώτος βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων.

Οι «Πειρατές» του Κοινοβουλίου

Μπορεί ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα να καταθέτει επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή; Εως τώρα τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε, αλλά ένα email από εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, αυτό των «Πειρατών», φέρνει τα πάνω κάτω. Συγκεκριμένα το κόμμα αυτό (που ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές) δηλώνει ότι συνεργάζεται με τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη (τον οποίο δεν τολμά να διαγράψει ο κ. Λεβέντης), μέσω του οποίου ενεργεί ωσάν να ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα. Κατέθεσε μάλιστα ερώτηση για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να παρακολουθήσει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι «Πειρατές» χαρακτηρίζουν τη συνεργασία τους με τον κ. Σαρίδη… «πείραμα» για να αποδείξουν πως «δεν φταίει η Δημοκρατία αλλά φταίνε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι 50 έδρες δώρο του εκλογικού νόμου…».