Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η περικοπή δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο

Το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη του «ψαλιδιού» στα τρία βασικά δώρα του Δημοσίου, αυτά των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της θερινής άδειας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι στραμμένα τα βλέμματα την προσεχή Παρασκευή, εν αναμονή της συζήτησης στην Ολομέλεια των πολυσυζητημένων περικοπών στα δώρα – επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη του «ψαλιδιού» στα τρία βασικά δώρα του Δημοσίου, αυτά των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της θερινής άδειας. Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, και ενώ το συγκεκριμένο Τμήμα έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων – λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε εξάλλου προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος θέλει ως αντισυνταγματικές τις επίμαχες περικοπές, βάσει του νόμου 4093/2012 από 1.1.2013, καθώς αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Δορυφορικά της κεντρικής αυτής υπόθεσης κινούνται και άλλες, που θα συζητηθούν την ίδια ημέρα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, όπως η παύση του μουφτή Ξάνθης, η αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα Ευαγγελίστρια της Τήνου και η νομιμότητα της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2017, μέσω της οποίας ανεστάλη η αποχή τους.

Η παύση του μουφτή Ξάνθης έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. Ο μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του δημόσιου τομέα, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση (παύσης του) του υπουργού Παιδείας είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Σύμβαση της Λωζάνης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’, αναφορικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ως προς τη διοίκηση του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου και την κατάργηση της συμμετοχής του Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της τελευταίας υπόθεσης, θα συζητηθεί η αίτηση συμβολαιογράφου του Λαυρίου, με την οποία ζητεί την ακύρωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 27ης Νοεμβρίου 2017 του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Κατά τη συνέλευση, ανεστάλη η αποχή (σσ: κανονικά θα ίσχυε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017) των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk