Η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται και όσον αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων στις επιτροπές.

Μετά την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ, κάτι που οδήγησε στην διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που υπήρξε, πρόβλημα προέκυψε και στην Επιτροπή ΔΕΚΟ όπου θα περνούσε ο διορισμός του προτεινόμενου από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, για τη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), Π. Κυπριανού.

Ωστόσο, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής καθώς έλαβε 10 θετικές ψήφους έναντι 11 αρνητικών, με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον ανεξάρτητο Σπ. Λυκούδη να επιλέγουν το «παρών». Αν και η άποψη που διατυπώνει η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική, όπως υπενθύμισε και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ωστόσο πολιτικά συνιστά ήττα για την κυβέρνηση.

Για αυτό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να μην επιμείνει στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού. Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως έλεγε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή».

Όπως σημείωσε «προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στον διορισμό ενός ανθρώπου ο όποιος δεν έχει την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία». «Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Κεραμέως. Άσκησε δε κριτική στον κ. Βούτση λέγοντας ότι «μπήκε σε μία ανάλυση του περιεχομένου της ψήφου και ανέφερε πως το “παρών” που επέλεξαν ορισμένοι  το επέλεξαν γιατί  αναγκάστηκαν κομματικά να το κάνουν».