Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, βράβευσε το βράδυ της Δευτέρας τρεις εθελοντές πυροσβέστες και στο πρόσωπο αυτών όλους τους αφανείς ήρωες εθελοντές, για την μεγάλη και σπουδαία προσφορά τους, κάθε χρόνο, στην προστασία των πολιτών, από φωτιές και καταστροφές.

Η βράβευση έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, βουλευτών και πλήθους καλεσμένων.

«Αισθάνομαι ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση ευρισκόμενος σήμερα, εδώ, μαζί σας κατ’ αυτή την ημέρα που τιμούμε τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλέκοντας το εγκώμιο των εθελοντών. «Αναγνωρίζουμε, όχι μόνο την προσφορά σας αλλά το ήθος σας… Στο μέτρο των δυνάμεων μου, όχι μόνο ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ως πολίτη, θα είμαι κοντά σας. Για να μπορούμε να σας δώσουμε την δυνατότητα να αποδείξετε πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη έχετε αποδείξει».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή των εθελοντών και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τον οποίο πρέπει να έχουν. «Αυτά δεν αφορούν μόνο εσάς, αφορούν και τον Άνθρωπο, τον Πολίτη, τον οποίον βοηθάτε μαζί με το υπόλοιπο πυροσβεστικό σώμα», είπε.

Στην συνέχεια, απευθυνόμενος και στον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Έλληνας δείχνει πως αντιλαμβάνεται θεμελιώδεις αρχές, που απορρέουν από την ίδια την χριστιανική διδασκαλία, η οποία μέσα από τις αρχές αυτές έχει διαποτίσει τον ίδιο μας τον πολιτισμό – τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι Αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, που προέκυψαν από την Χριστιανική διδασκαλία είναι αρχές που διέπουν τον Πολιτισμό μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .

«Ο τρίτος Πυλώνας του Πολιτισμού μας, του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, είναι ένας Πυλώνας ο οποίος αφορά κάθε Άνθρωπο, κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, κάτι που το έχουμε ανάγκη πολύ περισσότερο σήμερα, σε έναν κόσμο δύσκολο, όπου εμείς οι Έλληνες και η μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, οφείλουμε να διδάξουμε αλλά και να υπηρετήσουμε ταυτοχρόνως, εν ονόματι ολόκληρης της Ανθρωπότητας, ανέφερε ο ΠτΔ επισημαίνοντας πως «από αυτή την Αλληλεγγύη, από αυτόν τον Ανθρωπισμό, που για εμάς τους Έλληνες είναι καταστάσεις βιωματικές, εξαρτάται η πορεία του Ανθρώπου γενικότερα. Κι εμείς οι Έλληνες, το ζήσαμε σε κρίσιμες στιγμές».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αρχές που αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούν, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, απορρέουν από δύο βασικές επιταγές της χριστιανικής διδασκαλίας: Το «αγαπάτε αλλήλους» και το «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε δύναμη και καλή χρονιά στους εθελοντές, αλλά και «οι καιροί στο μέλλον να είναι καλύτεροι από όλες αυτές τις τραγωδίες που ζήσαμε στο παρελθόν, οι οποίες πρέπει να μας διδάξουν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στον σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι σήμερα η Πολιτεία καταθέτει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη της στους εθελοντές πυροσβέστες και συμπλήρωσε:

«Πάνω από 1.700, άνδρες και γυναίκες εθελοντές πυροσβέστες, μας δείχνουν τι σημαίνει να προσφέρεις συνειδητά και με ανιδιοτέλεια, χωρίς να προσβλέπεις σε προσωπικό όφελος. Μας μαθαίνουν πώς γίνεται πράξη καθημερινά η έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο… Εμείς είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε περαιτέρω τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα με ό,τι χρειαστεί».

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, επεσήμανε την μεγάλη προσφορά των εθελοντών και έδωσε το στίγμα αυτής της προσφοράς με μια φράση του Νίκου Καζαντάκη. «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ».

Τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές και τις ευχαριστίες του για την προσφορά τους, εξέφρασε και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Οι εθελοντές που βραβεύτηκαν ήταν οι Φώτης Χατζηφώτης, Σεραφείμ Τσιουγκρής και Ευάγγελος Λιβιέρης, που τιμήθηκαν για την συμμετοχή τους σε πολλές και δύσκολες πυροσβεστικές επιχειρήσεις, γιατί κατέχουν την εθελοντική ιδιότητα πολλά χρόνια και γιατί συνεργάστηκαν άψογα με το μόνιμο προσωπικό.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πυροσβεστικού Σώματος, την οποία ευλόγησε ο κ. Ιερώνυμος.