Με αντιπολιτευτική διάθεση εμφανίστηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να θριαμβολογήσει για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Έχω μια στενόχωρη είδηση για την ΝΔ», είπε ενώ απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη που καθόταν στα έδρανα της ΝΔ μαζί με άλλον έναν βουλευτή του κόμματος, του είπε με ειρωνική διάθεση: «Λυπάμαι που έχει μόνο έναν να του κρατάει το χέρι…», είπε. Σημείωσε δε ότι είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην βάλλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να ανακοινώσει στην Βουλή ότι έκλεισε η επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου που έφερε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω από 3,5%.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται για το 36% από την συνολική μας απαίτηση για το 2019, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η συμμετοχή πέρασε από τα hedge funds «σε κανονικούς επενδυτές», κάτι που σηματοδοτεί κατά τον κ. Τσακαλώτο ότι «αλλάζει κατηγορία». «Δεν χαίρομαι για την στάση τους», είπε για τους βουλευτές της ΝΔ, διότι είναι «κακή η χαιρεκακία», αλλά προέτρεψε ότι από δω και πέρα «θα μπορείτε να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στενοχωρεί κάθε καλή είδηση για την οικονομία και την κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης δεν άφησε ασχολίαστες τις αιχμές Τσακαλώτου με την «βρετανική απόχρωση», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας: «too little too late. Πολύ λίγα πολύ αργά». Όπως τόνισε, είναι θετικό ότι κατάφερε η κυβέρνηση να δανειστεί, «αλλά αυτό δεν λέγεται κανονικότητα».

«Κανονικότητα είναι όταν με συστηματικό τρόπο δανείζεσαι από τις αγορές. Διότι η Πορτογαλία δανείστηκε με 1% κι εσείς πανηγυρίζετε για το 3,6%. Αναγκαστήκατε να δανειστείτε περιορισμένα, διότι αν ζητούσατε περισσότερα θα δημιουργούσατε νευρικότητα στις αγορές», ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ήσασταν ανίκανοι να μπείτε στην ποσοτική χαλάρωση που μπήκαν όλες οι χώρες εκτός από μας».

«Καταλαβαίνω την απελπισία του να πρέπει να πεις, αλλά ότι μας έφερε η έξοδος στις αγορές ως ΝΔ σε τόσο δύσκολη θέση ώστε να μου κρατά το χέρι ο Γεωργαντάς, αμφιβάλλω», σχολίασε ο κ. Βορίδης με εξίσου δηκτική διάθεση.