Τελευταίως, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, αρκετοί βουλευτές χρησιμοποιούν μια ποδοσφαιρική έκφραση που χρησιμοποιείται για τους προπονητές: «Θα κάνει παρέλαση αυτός;», εννοώντας ότι ίσως να μην προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, λίγες εβδομάδες δηλαδή μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, και θα έχει απολυθεί.

nnn

Τη φράση αυτή την προσαρμόζουν στα σημερινά πολιτικά δεδομένα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να γίνουν εκλογές ακόμη και πριν από τις 25 Μαρτίου, την ημέρα της εθνικής εορτής. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) θέλει να εξαντλήσει ολόκληρο το οκτάμηνο που του απομένει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που του λένε: «Είσαι τρελός να κάνεις εθνικές εκλογές ενώ θα έχει προηγηθεί συντριβή σε ευρωεκλογές και δημοτικές;».

Το… ξυστό των εκλογών

Η ημερομηνία των εκλογών μοιάζει με το… ξυστό. Αν τη βρεις κερδίζεις, αλλιώς στον… κουβά. Κι αυτή τη στιγμή στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν τρεις ημερομηνίες. Πριν από το Πάσχα (μήπως έρθει η… Ανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ), μετά το Πάσχα (δηλαδή τον Μάιο – μήπως ο κόσμος μπερδευτεί με τις πολλές κάλπες) και το φθινόπωρο, όταν ελπίζουν ότι θα έχει ξεχαστεί το Μακεδονικό και θα έχουν… αδειάσει τα ταμεία με παροχές και προσλήψεις. Γιατί κάπου άκουσα ότι ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει εσχάτως τη γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί πρόσκαιρων και εφήμερων.

Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Πάντως εκείνο που έμαθα είναι ότι υπάρχουν δύο εισηγήσεις για τον ανασχηματισμό προς τον κ. Τσίπρα. Η πρώτη να γίνει προτού αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη (στις 5 Φεβρουαρίου) και η δεύτερη να τον κάνει όταν επιστρέψει. Εκείνο που ρώτησα και έμαθα είναι ότι έως το τέλος της εβδομάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος έχει προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα μία επίσκεψη στο Ναύπλιο και μία στην Καλαμάτα για την Υπαπαντή της Θεοτόκου. Κανένας προγραμματισμός για ορκωμοσία, αν και αυτός μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και κάτι ακόμα· πολλοί στη ΝΔ διερωτώνται πόσο καλά έχει προετοιμαστεί η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν. Γνωρίζουν ότι το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Καλπαδάκης αλλά δεν έχουν καμία άλλη ενημέρωση. Για να ρωτούν, κάτι θα γνωρίζουν…

Τα μεγαλεία που χάνει ο Πάνος

Αυτός, πάντως, που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει παρέλαση μετά από 4 χρόνια είναι ο Πάνος Καμμένος. Το πολύ να τον αφήσουν να ανέβει σε καμιά εξέδρα ως αρχηγός κόμματος… αν έχει κόμμα μέχρι τότε. Γιατί τώρα κρέμεται στις αποφάσεις του Παπαχριστόπουλου. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, να (μη) δούμε τον Καμμένο να είναι στα μετόπισθεν. Χωρίς στολές παραλλαγής, χωρίς επισκέψεις σε παραμεθόριες μονάδες, χωρίς κόκκινα χαλιά και τσαμπουκάδες κατά της Αγκυρας, είναι σίγουρο ότι η 25η Μαρτίου δεν θα έχει γούστο. Εκτός, πάλι, κι αν ο πρώην υπουργός αποφασίσει να το κάνει… Κούγκι συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις σαν και τη χθεσινή για την υπόσχεση Τσίπρα να του προσφέρει την πρώτη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ή, όπως έλεγε πικραμένος πιστός αριστερός, «ούτε που το περίμενα ότι το προοδευτικό μέτωπο κατά της Δεξιάς θα είχε ως προμετωπίδα τον Καμμένο. Τα ύστερα του κόσμου».

Ο σκύλος, η ουρά και η ΔΕΠΑ

Μπαλάκι του τένις φαίνεται πως έχει εξελιχθεί το υπέρογκο χρέος της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ που σήμερα αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.  Ως γνωστόν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος έχει καταγγείλει δημόσια την κυβέρνηση ότι τον καρατόμησε όταν πρότεινε μέτρα διεκδίκησης της οφειλής και την αναγκαστική διαχείριση της ELFE, διερωτώμενος μάλιστα γιατί ο αντικαταστάτης του Δημήτριος Τζώρτζης, που βρίσκεται πάνω από έναν χρόνο στο πόστο του, δεν προχώρησε σε αυτήν. Οι δύο μέτοχοι της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) παραπέμπουν στη διοίκηση Τζώρτζη ως καθ’ ύλην αρμόδια να εισηγηθεί για το θέμα, ενώ ο κ. Τζώρτζης δείχνει με τη σειρά του τον έτερο καθ’ ύλην αρμόδιο, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη… Κατά το κοινώς λεγόμενο δηλαδή: «Εγώ το ‘πα στον σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του». Εν τω μεταξύ οι διώξεις για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιαδη πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα για κάποιους…

Ο Κουτσούμπας και ο Πιραντέλο

Το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της Συνθήκης των Πρεσπών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γνωστός θεατρόφιλος, πήγε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, όπου παρακολούθησε την παράσταση «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλο. Μαθαίνω ότι η επιλογή της συγκεκριμένης παράστασης δεν ήταν τυχαία. Σκηνοθέτης και ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι ο Γιάννος Περλέγκας, τον οποίο ο Κουτσούμπας γνωρίζει από παιδί. Οι γονείς του ήταν μέλη του κόμματος: και ο πατέρας του, ο παλιός ηθοποιός Τίμος Περλέγκας, και η μητέρα του, η Αριστούλα Ελληνούδη, με την οποία ο Κουτσούμπας ήταν για πολλά χρόνια μαζί στον «Ριζοσπάστη», εκείνη στο πολιτιστικό τμήμα και εκείνος διευθυντής της εφημερίδας. Αυτό το μικρό αγόρι είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς της γενιάς του.