«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα 2,5 δισεκ. ευρώ, για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της.

Η απόδοση των ομολόγων, που λήγουν το 2024, θα καθοριζόταν στο 3,6%, λιγότερο από τον αρχικό στόχο του 3,88%, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, η οποία είπε επίσης ότι η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει την προσοχή σε εγχώρια θέματα μετά τη διπλωματική νίκη του με τη διασφάλιση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μία ιστορία επιτυχίας (success-story) καθώς ετοιμάζεται για τις φετινές εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. «Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα», προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

«Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση χθες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας».

Ντομπρόφσκις: Πολύ ευαίσθητο εγχείρημα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της «Μακεδονίας» τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.