Δεν είναι μόνο οι μεγάλες υπερ-εθνικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν από χώρα σε χώρα τα κέρδη τους προκειμένου να φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές. Το επικερδές αυτό «άθλημα» ασκούν και οι μάνατζέρ τους. Με αφορμή το σκάνδαλο του επικεφαλής της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi Κάρλος Γκον, που συνελήφθη και κρατείται για απιστία και φοροδιαφυγή στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση του Παρισιού αποφάσισε να δράσει.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να υποχρεώσει τους επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στη Γαλλία να δηλώνουν τα εισοδήματά τους στη γαλλική Εφορία. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύουν με την επιβολή υψηλού προστίμου, διότι «πρόκειται για μείζον ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης η υποχρέωσή τους να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λεμέρ.

«Θα αυστηροποιήσουμε τους κανόνες που αφορούν τη φορολογική κατοικία των πολιτών. Θα το πράξουμε διά νόμου, θεσπίζοντας την υποχρέωση να διαθέτει κάποιος φορολογική κατοικία στη Γαλλία αν είναι διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης γαλλικής εταιρείας. Αυτό θα γραφτεί με ευδιάκριτα γράμματα στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε» τόνισε ο γάλλος υπουργός στη «France Inter» κληθείς να σχολιάσει τις αποζημιώσεις που θα εισπράξει ο πρώην ισχυρός άνδρας της Renault, ο οποίος, ως γνωστόν, απομακρύνθηκε από την ηγεσία της μεγαλύτερης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την κυβέρνηση του Παρισιού – με μερίδιο 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Renault το γαλλικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Libération», ο Κάρλος Γκον φορολογείται ως φυσικό πρόσωπο στην Ολλανδία για τα χρήματα που κέρδιζε ως πρόσφατα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault, καθώς από το έτος 2012 έχει επιλέξει να δηλώνει τη χώρα αυτή ως τόπο μόνιμης διαμονής του. Εκεί πρόκειται να φορολογηθεί και η αποζημίωση που θα λάβει για την απομάκρυνσή του από την εταιρεία.

Σημειωτέον ότι στην Ολλανδία μεταφέρουν κατά κόρον τα κέρδη που αποκομίζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι Google, Apple, Facebook και Amazon προκειμένου να φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές. Πρόσφατα η Γαλλία ανακοίνωσε μονομερώς μέτρα φορολόγησης των τεσσάρων μεγάλων της υψηλής τεχνολογίας, γνωστών και ως GAFA, δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί κάποια συμφωνία στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ζήτημα ολίγων μηνών

«Οι πρακτικές αυτές πρόκειται να τερματιστούν εντός ολίγων μηνών» διεμήνυσε ο Μπρουνό Λεμέρ. Και διευκρίνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά τους προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, γενικούς διευθυντές και εν γένει τα μεγαλοστελέχη των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, των εισηγμένων εταιρειών που οι μετοχές τους μετέχουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού και επίσης στις «120 μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις», δίχως να διευκρινίσει με ποια ακριβώς κριτήρια θα ορίζεται το «μέγεθος».

Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι την υποχρέωση να φορολογούνται ως εργαζόμενοι στη Γαλλία θα έχουν και οι μάνατζερ των επιχειρήσεων στις οποίες είναι μέτοχος και το γαλλικό κράτος – όπως η Renault.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι για να γίνει σεβαστή η ρύθμιση αυτή από τους μάνατζερ των επιχειρήσεων, θα προβλεφθούν «υποδειγματικές κυρώσεις». Απέφυγε να δώσει παραδείγματα.

Τέλος, ο Λεμέρ είπε ότι η χώρα του θα προτείνει κατά προτεραιότητα στην επόμενη συνάντηση του Ομίλου των 7 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο (G7) την εφαρμογή ενός ελάχιστου κοινού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Γαλλία ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία στο G7.