«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες από τις τραγωδίες του παρελθόντος και να μάθουμε από τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας για να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη», δήλωσε ο Ποντίφικας από τον Παναμά.

«Ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε ακατάπαυστα να καλλιεργούμε τη δικαιοσύνη, να προωθούμε την ομόνοια, να στηρίζουμε την (κοινωνική) ενσωμάτωση για να είμαστε εργαλεία ειρήνης και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου», πρόσθεσε.

Εξι εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι, εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Ο ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για τη Διασπορά Ναφτάλι Μπένετ κατήγγειλε την Κυριακή την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στον κόσμο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σε «αφύπνιση» απέναντι στη μάστιγα αυτή «κυρίως στην Ευρώπη».

Το Ισραήλ πρέπει να «βοηθήσει τα εκατομμύρια των Εβραίων της διασποράς που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες αντισημιτικές εγκληματικές ενέργειες», δήλωσε ο Μπένετ.

Η ετήσια έκθεση του υπουργείου του για τον αντισημιτισμό στον κόσμο – η οποία κάνει λόγο για αισθητή αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία και για αριθμό ρεκόρ στη Βρετανία – παρουσιάστηκε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στα θύματα του Ολοκαυτώματος.