ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου

Ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την περασμένη Παρασκευή, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς. Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

Το πρωί δεκάδες κάτοικοι της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο, ύστερα από κάλεσμα που έγινε μέσω διαδικτύου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καταφέρθηκε κατά των δραστών, ζητώντας από την κοινωνία να απομονώσει τους αντισημίτες.

«Τα κτήνη, αυτοί που έκαναν αυτή την ιστορία, που κατέστρεψαν το Μνημείο των Εβραίων – και μάλιστα έχει ιστορική σημασία γιατί είναι σε χώρο που βρισκόταν το αρχαιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης – αυτά τα κτήνη δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Και πρέπει να αντιληφθούν ότι η κοινωνία πρέπει να τα αποβάλλει. Και αντιλαμβάνεστε όλοι τι πάει να πει αυτό. Πρέπει να αποβληθούν από την κοινωνία» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:

«Η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε μια κοινωνία – πέρα από τη δημοκρατική αντίληψη που έχει – ανεκτική, με αποδοχή στη διαφορετικότητα, με αγκαλιές για όλο τον κόσμο. Αυτά όμως, και η δημοκρατία και η αποδοχή και όλα, έχουν ένα όριο».

Αναφερόμενος στην πρότασή του για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων, επεσήμανε πως ενημέρωσε τις πανεπιστημιακές αρχές, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το αρμόδιο υπουργείο καθώς και την αστυνομία, ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας για να συζητηθεί το θέμα της φύλαξης των χώρων.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σίμος Μπενσασσών, ο Γάλλος πρόξενος, Φίλιπ Ρε, ο πρόεδρος της «Εγνατίας Οδός Α.Ε.», Γιάννης Μυλόπουλος κ.α.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk