Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη για τις υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο του, απάντησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο υπουργός Άμυνας είπε πως η «απάντηση είναι σύντομη και απλή. Παραδοσιακά κατά τις τελετές τιμώνται και ο παραδίδων και ο παραλαμβάνων. Η υπερπτήση των αεροσκαφών ήταν στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης και δεν δημιουργήθηκε επιχειρησιακό κενό». Εξήγησε επίσης ότι ακριβώς επειδή εντάχθηκε «ως επιπλέον αντικείμενο σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση» και ως εκ τούτου δεν υπήρξε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε πως «κανένα θεσμικό κείμενο της Πολεμικής Αεροπορίας δεν απαγορεύει τέτοιες υπερπτήσεις οπότε δεν υφίσταται ζήτημα κενού στην επιχειρησιακή ετοιμότητα». Όσον αφορά το κόστος, ο κ. Αποστολάκης ισχυρίστηκε ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο αρνήθηκε να αναφέρει το ποσό, καθώς υπάρχει «απόρρητη διαβάθμιση και δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί», αν υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον «μπορείτε να ζητήσετε και να λάβετε γνώση».

Μάλιστα απαντώντας στους υπαινιγμούς του κ. Σταμάτη για προσωπικές σχέσεις με τον τέως υπουργό, ο κ. Αποστολάκης απάντησε πως: «οι προσωπικές σχέσεις δεν αφορούν τα επιχειρησιακά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όταν ο Δημήτρης Σταμάτης αντέτεινε πως «στις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τέτοιες τελετές», ο υπουργός ανταπάντησε ότι «η επίκληση μη δημοκρατικών χωρών δεν είναι επιτυχής». Και συνέχισε: «Οι τιμές αποδίδονταν και θα αποδίδονται στις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με τις μακρόχρονες παραδόσεις τους. Η Ελλάδα έχει μία παράδοση και δεν έγινε τίποτα διαφορετικό. Ό,τι έγινε έγινε σε συνεκμετάλλευση με την καθημερινή δραστηριότητα και δεν υπήρξε επιχειρησιακό κενό»

Ο κ. Αποστολάκης δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας πως «ο εναέριος χώρος, τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας προστατεύονται, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει άμεσα συντριπτική απάντηση».

Κλείνοντας ο υπουργός Άμυνας απηύθυνε «Πρόκληση και πρόσκληση ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση».