Η κυβέρνηση έχει την πολιτική και ηθική δύναμη να ολοκληρώσει την θητεία της υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Αναλάβαμε πριν από 4 χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες. Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στην εξαγγελία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η Συμφωνία των Πρεσπών «σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων. Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο προχωρήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους».

Σημείωσε δε: «Μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες, έχουμε όμως και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την για «μετατόπιση» δεξιότερα. «Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια».

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό τοπίο είπε ότι αυτή η νέα δεξιά -που είχε περιγράψει νωρίτερα- με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωση της ως ρυθμιστή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους».

Γιατί, είπε, για πρώτη φορά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές» επισήμανε.