Με αισθήματα αποτροπιασμού βγήκαν οι θεατές που παρακολούθησαν το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τη σκοτεινή σεξουαλική δραστηριότητα του Μάικλ Τζάκσον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κινηματογράφου Σάντανς.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του τετράωρου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Finding Neverland» έγινε παρουσία…. γιατρών -για την αντιμετώπιση του σοκ που δέχονταν οι θεατές από τις φρικτές αποκαλύψεις- και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η φρίκη που προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Μάικλ Τζάκσον φέρεται να επέλεγε, να βίαζε και να χειραγωγούσε ανήλικα παιδιά από τη μια σοκάρουν, από την άλλη προκαλούν αντιδράσεις ορκισμένων οπαδών του «βασιλιά της ποπ» οι οποίοι όχι μόνο δεν πιστεύουν λέξη από τις φήμες που κυκλοφορούν πάνω από 20 χρόνια, αλλά θεωρούν ότι πρόκειται για καλοστημένη πλεκτάνη για να αμαυρωθεί η φήμη του.

Η Neverland του τίτλου ήταν ο τίτλος του ράντσου στο οποίο ζούσε απομονωμένος ο Τζάκσον, φόρος τιμής στον Πίτερ Παν, το αγόρι που δεν μεγάλωσε ποτέ. Είναι το ράντσο στο οποίο ο Μάικλ Τζάκσον ζούσε μαζί με τον χιμπαντζή και τα ελαφάκια του, περιτριγυρισμένος από πολλά παιδιά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια ηλικίας από 7 έως 15 ετών.

Το τετράωρο ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε δύο από τα θύματά του, τον δεκάχρονο τότε Τζέιμς Σέιφτσακ και τον επτάχρονο Γουέιντ Ρόμπσον. Σύμφωνα με τους δύο -ενήλικες σήμερα- άνδρες, η Neverland ήταν γεμάτη κρυψώνες με κρεβάτια στα οποία ο Τζάκσον ασελγούσε διαρκώς πάνω στα παιδιά. Λένε πως υπήρχε κρυμμένο κρεβάτι ακόμη και στο τρενάκι με το οποίο έκανε βόλτα τα παιδιά. Για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους ο βασιλιάς της ποπ εφάρμοζε διάφορους τρόπους. Τα καλόπιανε, τα εξαγόραζε με πανάκριβα δώρα, τους έδινε αλκοόλ, και όταν όλα αυτά δεν έπιαναν τους απειλούσε ότι θα πάνε φυλακή. Συχνά έστρεφε τα παιδιά εναντίον των γονιών τους και τους μάθαινε να μισούν ειδικά τις μητέρες τους, με τις οποίες οι σχέσεις τους στιγματίστηκαν επί σειρά ετών.

Στο ντοκιμαντέρ υπάρχει πλήθος αναφορών που κάνουν το στομάχι να γυρίζει. Γίνεται λόγος για μαρτυρίες με σεξουαλικές περιγραφές, για εικονικούς «γάμους» ως «ένδειξη αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης», για ακριβά κοσμήματα τα οποία ο Τζάκσον παράγγελνε λέγοντας στους χρυσοχόους ότι προορίζονται για μικρόσωμη γυναίκα προκειμένου να μην κινεί υποψίες.

Όπως αναφέρουν τα θύματα, όταν ένα παιδί μεγάλωνε, ο Τζάκσον το αντικαθιστούσε με ένα μικρότερης ηλικίας. Οι ίδιοι λένε ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη ζήλια που ένιωσαν όταν εμφανίστηκε στο ράντσο ο πρωταγωνιστής του «Μόνος στο Σπίτι», Μακόλεϊ Κάλκιν, ο οποίος σημειώνεται πως έχει αρνηθεί ότι κακοποιήθηκε από τον Τζάκσον, ισχυριζόμενος πως ήταν απλά φίλοι.

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να προβληθεί προσεχώς σε δύο μέρη από το HBO στις ΗΠΑ και το Channel 4 στη Βρετανία.