Με αιχμηρό τρόπο απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Γιώργο Κουμουτσάκο της ΝΔ που μιλά για κατάρρευση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης και στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ «πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής στο νόμο που κύρωσε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-πΓΔΜ που εγκαινιάζεται με τις Πρέσπες θέτει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέες βάσεις και σε σχέση με τον περιφερειακό διάλογο. Ας πάψει επιτέλους η ΝΔ να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα για να τροφοδοτήσει σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς» τονίζουν μεταξύ άλλων κύκλοι του ΥΠΕΞ, φροντίζοντας να υπενθυμίζουν τις σχέσεις Τουρκίας- πΓΔΜ τα χρόνια διαχείρισης του ονοματολογικού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Φωτιές άναψε η δήλωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Τη νέα φωτιά άναψε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, που καλωσόρισε θερμά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή μιλώντας για άρση του μοναδικού εμποδίου για την ένταξη της «Μακεδονίας» -όπως επιμένει να την αποκαλεί- στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δήλωση: «Η διαφωνία, επονομαζόμενη ‘ονοματολογικό ζήτημα’ συνιστούσε εμπόδιο, ιδιαίτερα για τη διαδικασία ένταξης της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εδώ και 27 χρόνια» και προστίθεται ότι «καλωσορίζει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παρέχει μια λύση σε αυτό το ζήτημα, στη Βουλή της Ελλάδας μετά το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας’, με την αντίληψη ότι αυτό το εμπόδιο για την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχει τώρα ξεπεραστεί».

ΝΔ: Στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ

Άμεση ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου: «Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής στο νόμο που κύρωσε την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, οι δήθεν βαθυστόχαστες εκτιμήσεις Τσίπρα και Κοτζιά για τη στάση της Τουρκίας καταρρέουν. Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το «Βόρεια Μακεδονία» και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.»

» Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποιά θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος;

Ένα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε».

ΥΠΕΞ: Ας πάψει η ΝΔ να τροφοδοτεί σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς

«Ξέρουμε πολύ καλά πώς αποκαλεί η Τουρκία τη γείτονα τόσο χρόνια διαχείρισης του ονοματολογικού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να δούμε αν θα πέσει μέσα ο κ. Κουμουτσάκος και θα συνεχίσει με αυτήν την ονομασία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ και σημειώνουν:

«Ξέρουμε επίσης πώς αναπτύχθηκαν οι σχέσεις πΓΔΜ-Τουρκίας τα περασμένα χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η εταιρική σχέση Ελλάδας-πΓΔΜ που εγκαινιάζεται με τις Πρέσπες θέτει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέες βάσεις και σε σχέση με τον περιφερειακό διάλογο. Ας πάψει επιτέλους η ΝΔ να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα για να τροφοδοτήσει σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς».