Ουδείς πολιτικός θα ήθελε να είναι στη θέση του Πάνου Καμμένου. Και τούτο γιατί: Ως τις 13 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος ήταν ακόμη υπουργός Αμυνας και τώρα κινδυνεύει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής, αρχηγός χωρίς (κοινοβουλευτικό) κόμμα και, το σημαντικότερο, να διαμαρτύρεται συνεχώς λέγοντας δεξιά και αριστερά (κυρίως αριστερά) πως ο «αδελφός» του, όπως αποκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνον τον πρόδωσε, αλλά και τον ξεγέλασε και του πήρε το κόμμα. Επομένως, όσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού, να μείνει δηλαδή χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και να υποβιβαστεί μέσα σε λίγες ημέρες από ακριβοθώρητος υπουργός Αμυνας σε απλό ανεξάρτητο βουλευτή (και να βρίσκεται στην αίθουσα των ανεξάρτητων βουλευτών, δίπλα από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Καμμένο, τον Γρ. Ψαριανό και πολλούς άλλους, ανάμεσά τους και πρώην χρυσαυγίτες) τόσο τα βάζει με τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα. Και το σημαντικότερο; Αντιλαμβάνεται πως σύντομα θα βρεθεί πλέον αδύναμος να διατηρήσει την ασφάλεια της βουλευτικής του ασυλίας στις τόσες και τόσες μηνύσεις και αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον του καθώς και σε περίεργες υποθέσεις με τις οποίες το όνομά του είναι αναμεμειγμένο και που ήδη οδεύουν (ή πρόκειται να οδεύσουν) στη Δικαιοσύνη: «Ισως μιλάω για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ γιατί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Βούτσης επεξεργάζεται τη διάλυση του κόμματος, όπως έγινε με το Ποτάμι». Αυτά είπε με τραγικό μάλιστα τρόπο από το βήμα της Βουλής. Δεν ήξερε όμως εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν ρώταγε; Δεν είχε  άραγε ακούσει ποτέ τι έπαθαν από τον πρώην συγκυβερνήτη του ο Αλέκος Αλαβάνος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόσοι άλλοι που ενώ βοήθησαν τον κ. Τσίπρα να πάρει την εξουσία, εν συνεχεία τους… καρατόμησε; «Είναι αργά για δάκρυα, Πάνο», όπως του λένε σήμερα με αρκετή δόση ειρωνείας και περιφρόνησης οι πρώην σύντροφοί του στην κυβέρνηση.

■■■

Απρόσμενη παράταση ζωής στην ΚΟ του Πάνου Καμμένου έδωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα των ΑΝΕΛ όπως είχε υποσχεθεί, κάνοντας μια επική κωλοτούμπα μόνο και μόνο για να μη διαλυθεί η ΚΟ του Καμμένου.

Με βαρείς χαρακτηρισμούς κλιμακώνεται η επίθεση στον Πρωθυπουργό

Εκείνο όμως που παρατηρώ είναι ότι κάθε μέρα που περνά ο κ. Καμμένος κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα τον χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς «ψεύτη», επειδή τον ξεγέλασε και μάλιστα δύο φορές. Του είπε δηλαδή ψέματα όσον αφορά το πότε θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις χθες τον… «προβίβασε» πάλι εμμέσως πλην σαφώς σε… «κλέφτη» (επειδή του… έκλεψε τους βουλευτές του), τον είπε ακόμα αποστάτη, τον αποκάλεσε προδότη (επειδή νιώθει προδομένος) και ακόμα ότι αυτός ήταν που κρατούσε τα… μπόσικα στην προσπάθεια να γυρίσει η κυβέρνηση το καράβι στις ΗΠΑ.

Ο Τσίπρας έπαθε… Παπαγγελή

Αμεση και συνάμα καυστική ήταν η απάντηση της ΚΝΕ στον Αλέξη Τσίπρα για την επίθεση που έκανε από τη Βουλή στο ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος δημιούργησε ένα βιντεάκι και υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έπαθε… Ελλη Παπαγγελή (καλλίγραμμη πρώην ΟΝΝΕΔίτισσα). Σας θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ τους είπε «ή εγώ δεν διάβαζα καλά τον Λένιν όταν ήμουν μικρός ή εσείς κάτι δεν κάνετε καλά». Σας θυμίζω επίσης πως η Ελλη Παπαγγελή είχε πει σε κάποια από τις συνεντεύξεις που συχνά δίνει (όταν δεν διαφημίζει… υαλουρονικό οξύ) πως διάβαζε όλα, και «Σούπερ Κατερίνα» και… Μάρξ.

Και με τον Τραμπ και με τον Λένιν

Πάντως (άκουσον-άκουσον) ο… Λένιν είχε την τιμητική του στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι μόνον ότι ο Πρωθυπουργός μάλωσε το ΚΚΕ πως δεν διαβάζει Λένιν, ούτε βεβαίως η αναφορά που έκανε ο κ. Βίτσας στον Λένιν και στο ΚΚΕ, ήταν και οι γαλάζιοι βουλευτές που αναφέρθηκαν στον Λένιν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης (την ομιλία του οποίου παρακολούθησε το πρωί της Παρασκευής και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης) αναφέρθηκε στις κωλοτούμπες του Τσίπρα για να διατηρηθεί στην εξουσία, στα ψέματα που είπε για να κερδίσει τις εκλογές λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός είναι ένα φαινόμενο καθότι είναι και με τον Τραμπ και με τον Λένιν!

Αφήστε ήσυχο τον… Μαρξ

Πολύ τον ενόχλησαν τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα οι αναφορές που έγιναν στη Βουλή για τον Λένιν. Ετσι αποφάσισε να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο. Και στον Θανάση Καρτερό απάντησε και στον Γιάννη Δραγασάκη και στον ίδιο τον Τσίπρα που έπιασε πάλι τον Λένιν. «Αφήστε, κ. Τσίπρα και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ήσυχο τον Λένιν. Γιατί πολύ Λένιν και Μαρξ έπεσε αυτές τις μέρες, όπως συνήθως κάνετε αρλουμπολογώντας. Για την αυτοδιάθεση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με στόχο τη σοσιαλιστική επανάσταση μιλούσε και έγραφε ο Λένιν και όχι για την αυτοδιάθεση όπως λέτε εσείς εντός των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Ας πρόσεχαν. Την απάντηση αυτή την περίμεναν…

Ο σκουριασμένος μεντεσές

Αυτό που μάλλον δεν περίμεναν ήταν το παρακάτω που είπε ο κ. Κουτσούμπας: «Ο,τι και να πούμε εμείς είναι λίγο, σας το λένε οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι όταν οι ίδιοι σας αποκαλούν γεωπολιτικό μεντεσέ. Προσέχετε όμως, γιατί οι μεντεσέδες, αργά ή γρήγορα, σκουριάζουν. Κι όταν σκουριάζουν τους πετάνε στα σκουπίδια. Εκεί που θα καταλήξετε κι εσείς». Για όσους δεν το έχουν συγκρατήσει, «γεωπολιτικό μεντεσέ μεταξύ Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς, ως δυνατό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο των ΗΠΑ» είχε χαρακτηρίσει ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ την κυβέρνηση σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πριν από έναν χρόνο. Σκέφτομαι ότι όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ τον άκουσαν, το έκαναν εικόνα.

Στη Δικαιοσύνη ο Μανόλο

Η «βροχή» αποκαλύψεων για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη (ευρύτερα γνωστός και ως… «Μανόλο του Παππά»), ο οποίος φέρεται να βρισκόταν κοντά σε κορυφαία (σε πιο κορυφαία δεν γίνεται) κυβερνητικά στελέχη και να έπαιξε ρόλο «εκπροσώπου υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων από εταιρεία του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οδήγησε τελικά στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έστειλε, όπως πληροφορήθηκα, πριν από λίγες ημέρες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα δημοσιεύματα του Τύπου για το ρόλο του Μ. Πετσίτη με την ένδειξη «για τις δικές σας ενέργειες». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης αφού τα μελέτησε έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες.

Ενα περίεργο έγγραφο

Ενα περίεργο έγγραφο διακινούσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τα Ειρηνοδικεία της Βόρειας Ελλάδας με το οποίο ζητείται να αναφερθούν πόσες αιτήσεις έχουν γίνει έως σήμερα και πόσες θα γίνουν από τη Δευτέρα (δηλαδή μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή) για την αναγνώριση πολιτιστικών συλλόγων με την ονομασία «Μακεδονία».