Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, και των καθυστερήσεων στην είσπραξη οφειλών εκατομμυρίων ευρώ από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελο Ιωαννίδη, με βάση δημοσιεύματα που του διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την παραγγελία «για τις δικές σας ενέργειες». 

Ο Μανώλης Πετσίτης, σύμφωνα με τον Τύπο, εμφανίζεται ως στενός συνεργάτης και συνομιλητής στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσωπο που προωθούσε συμφέροντα της εταιρείας ΕLFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προκειμένου αυτή να μην πληρώνει, αφήνοντας «φέσι» στη ΔΕΠΑ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την εισαγγελική έρευνα, τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, διαβιβάστηκαν και στους ανακριτές που χειρίζονται παρεμφερείς υποθέσεις, σχετιζόμενες με την υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕLFE. 

Πρόκειται για την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου  της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη της ELFE (του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ) καθως και την υπόθεση ως προς τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, στο πλαισιο της οποιας ασκήθηκε δίωξη κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για  σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσιου. 

Στο πλαίσιο των ερευνών της δικαιοσύνης για την εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία και τεσςάρων συνεργατών του μετά από μήνυση της Alpha Bank για ανεξόφλητα δάνεια.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά  της Alpha Bank, το 2016, στην οποια καταγγέλεται,πως   η μεταβίβαση της  επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.